Składniki
- 150 g boczniaki
- 1 szt. cebula (mała)
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka sos sojowy jasny
- kilka kropel sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki papryka słodka wędzona
- 1 szczypta papryka słodka
- 1 szczypta papryka ostra
- 1 szczypta cukier
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Omlet
- 6 łyżek płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1,5 łyżki mleko
Omlet z szarpanymi boczniakami
Rozpocznij sobotni poranek z wyjątkowym śniadaniem! @kulinatorka zaprasza do wypróbowania przepisu na omlet z szarpanymi boczniakami, który łączy w sobie wyrafinowane smaki i tekstury. Lekki i pełen białka omlet z dodatkiem aromatycznych boczniaków i świeżej zieleniny to idealna propozycja na smaczny i zdrowy początek dnia 😘🥰😍
Składniki
- 150 g boczniaki
- 1 szt. cebula (mała)
- 1 ząbek czosnek
- 1 łyżka sos sojowy jasny
- kilka kropel sok z cytryny
- 1/2 łyżeczki papryka słodka wędzona
- 1 szczypta papryka słodka
- 1 szczypta papryka ostra
- 1 szczypta cukier
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Omlet
- 6 łyżek płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka pszenna
- 1,5 łyżki mleko
Sposób przygotowania
- Oczyszcz boczniaki i rwiem na paseczki
- Cebulę i czosnek kroję i smażę z boczniakami
- Dodaję przyprawy, sos sojowy, sok z cytryny, i duszę
- Ubij białka z solą, dodaj mąkę, mleko, i smażę omlet
- Na omlet wykładam rukolę, boczniaki, zwijam i posypuję serem
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 138.7kcalWęglowodany: 20.5gBiałko: 9.4gTłuszcze: 3.7gBłonnik: 4.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!