Składniki
Omlety:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
Dodatki:
- 10 szt. pomidorki koktajlowe
- krewetki wg uznania (już gotowe)
- koperek wg uznania
- natka pietruszki wg uznania
- masło do smażenia
Omlet z samych białek z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Puszysty omlet wypełniony po brzegi genialnymi krewetkami oraz soczystymi pomidorkami koktajlowymi to prawdziwa poezja smaku 🍳😋
Składniki
Omlety:
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
Dodatki:
- 10 szt. pomidorki koktajlowe
- krewetki wg uznania (już gotowe)
- koperek wg uznania
- natka pietruszki wg uznania
- masło do smażenia
Sposób przygotowania
- Białka z solą ubić na sztywną pianę.
- Połowę piany wyłożyć na rozgrzaną patelnię natłuszczoną niewielką ilością masła.
- Na wierzchu ułożyć krewetki oraz połówki pomidorków.
- Omlet smażyć z obu stron na małym ogniu.
- Uważać przy przewracaniu placka. Ja przekładam go na talerz, a następnie ponownie na patelnię.
- Omlet można też przykryć, aby wierzch szybciej się ściął.
- W taki sam sposób usmażyć drugi omlet. Placki podawać posypane posiekaną zieleniną. Można je również doprawić pieprzem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 54.2kcalWęglowodany: 1.8gBiałko: 9.8gTłuszcze: 0.5gBłonnik: 0.04g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!