Składniki
- 500 g płynne białko jaj
- 600 g cukinia
- 1 szt. pomidor
- 50 g mąka ziemniaczana
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek, wędzona papryka
Genialny omlet z cukinią
Przepyszny omlet na bazie cukinii i białek skradnie serce nawet największego niejadka ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 😊
Składniki
- 500 g płynne białko jaj
- 600 g cukinia
- 1 szt. pomidor
- 50 g mąka ziemniaczana
- przyprawy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek, wędzona papryka
Sposób przygotowania
- Umyj cukinie, pokrój w cienkie plasterki i włóż do miski ze szczyptą soli.
- Przetnij na pół pomidora, usuń wewnętrzne nasiona i pokrój w kwadraty (mogą być trójkąty i kwadraty 😎).
- Do cukinii dodaj 50 g mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszaj.
- Następnie dodaj pokrojonego wcześniej pomidora, przyprawy i lekko ubite białko (nie na sztywno).
- Wylej mieszankę na formę i ją wyrównaj.
- Białko musi przykrywać powierzchnię cukinii, w przeciwnym razie cukinie się spalą.
- Tak przygotowany omlet piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 45 minut.
- Jeśli zbyt mocno się zarumieni, przykryj papierem pergaminowym.
- Jeśli dół omleta nadal po tym czasie będzie mokry, przełóż na 5 minut na patelnię.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 65.9kcalWęglowodany: 6.5gBiałko: 8.2gTłuszcze: 0.7gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!