Omlet z cukinia

Składniki na 8 porcji:

  • 500g  płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 2 średnie lub 3 małe cukinie (prawie 600g)
  • 1 pomidor
  • 50g mąki ziemiaczanej
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek, wędzona papryka

Umyj cukinie, pokrój w cienkie plasterki i włóż do miski ze szczyptą soli. Przetnij na pół pomidora, usuń wewnętrzne nasiona i pokrój w kwadraty (mogą być trójkąty i kwadraty 😎).
Do cukinii dodaj 50g mąki ziemniaczanej, dobrze wymieszaj a następnie dodaj pokrojonego wcześniej pomidora, przyprawy i lekko ubite białko (nie na sztywno).

Wylej mieszaninę na formę i ją wyrównaj. Białko musi przykrywać powierzchnię cukinii, w przeciwnym razie cukinie się spalą.
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 40/45 minut. Jeśli zbyt mocno się zarumieni, przykryj papierem pergaminowym. Jeśli dół omleta nadal po tym czasie będzie mokry, przełóż na 5 minut na patelnię.

Makro na cały talerzyk:
350 kcal: 1,3g tłuszczu 48,9g węglowodanów 33,6g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CKmU7nzp3G5/