Składniki
Omlet:
- 30 g mąka orkiszowa jasna (zamiennie pszenna)
- 1 szt. jajko
- 35 g płynne białko jaj
- 1 łyżka mleko 0.5% (zamiennie inne)
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 20 g erytrytol
- 2 g oliwa z oliwek do natłuszczenia patelni
- 1 szczypta sól
Krem mleczny:
- 100 g skyr waniliowy
- 60 g truskawki
- 1/2 łyżeczki limonka sok
- aromat (zamiennie słodzik)
Omlet truskawka&limonka
Ten genialny omlet na słodko łączy w sobie zarówno smak truskawek, jak i limonki ❤️ Przedstawiamy Wam najnowsze odkrycie kulinarne, które zawładnęło naszymi sercami 😍
Składniki
Omlet:
- 30 g mąka orkiszowa jasna (zamiennie pszenna)
- 1 szt. jajko
- 35 g płynne białko jaj
- 1 łyżka mleko 0.5% (zamiennie inne)
- 1/3 łyżeczki proszek do pieczenia
- 20 g erytrytol
- 2 g oliwa z oliwek do natłuszczenia patelni
- 1 szczypta sól
Krem mleczny:
- 100 g skyr waniliowy
- 60 g truskawki
- 1/2 łyżeczki limonka sok
- aromat (zamiennie słodzik)
Sposób przygotowania
Omlet:
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Do ubitych białek dodajemy żółtko, mleko, słodzik oraz stopniowo wsypujemy suche składniki.
- Następnie mieszamy delikatnie całość przy pomocy szpatułki.
- Omlet smażymy na małym ogniu przez kilka minut pod przykryciem.
- Następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy chwilkę bez przykrycia.
Krem:
- Truskawki blendujemy.
- Następnie łączymy ze skyrem oraz sokiem z limonki.
- Dosładzamy opcjonalnie, jeśli jest mało słodkie.
- Przekładamy kremem omlet i Voila 🥰
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 223.1kcalWęglowodany: 35.8gBiałko: 10.3gTłuszcze: 3.5gBłonnik: 2.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!