Składniki
Omlet
- 250 g płynne białko jaj
- 25 g mąka pszenna
- 30 g erytrytol w pudrze
- 4 g proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta cynamon
Farsz
- 1 opakowanie kvarg wanilinowy
- 200 g jabłka
- 1 łyżeczka cynamon
- 1/5 szkl. woda
- 2 krople aromat spożywczy szarlotkowy (opcjonalnie)
Omlet pieczony z jabłkami i kvargiem waniliowym
Przepis od @lekkostrawniee_ to doskonały sposób na zdrowe i sycące śniadanie. Omlet pieczony z jabłkami i kvargiem waniliowym to kombinacja, która z pewnością zadowoli każdego miłośnika słodkich i ciepłych porannych posiłków.
Składniki
Omlet
- 250 g płynne białko jaj
- 25 g mąka pszenna
- 30 g erytrytol w pudrze
- 4 g proszek do pieczenia
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta cynamon
Farsz
- 1 opakowanie kvarg wanilinowy
- 200 g jabłka
- 1 łyżeczka cynamon
- 1/5 szkl. woda
- 2 krople aromat spożywczy szarlotkowy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Ubij białka ze szczyptą soli do momentu, kiedy staną się lekko sztywne. Dodaj erytrytol i kontynuuj ubijanie.
- Do ubitych białek przesiej mąkę, cynamon, i proszek do pieczenia, mieszając delikatnie drewnianą łyżką.
- Wylej masę na natłuszczoną blaszkę lub papier do pieczenia, formując okrąg. Piecz około 10 minut.
- Jabłka obierz, pokrój, przypraw cynamonem i gotuj z wodą do miękkości.
- Do kvargu dodaj cynamon i opcjonalnie aromat szarlotkowy, mieszając do połączenia.
- Omlet po przestygnięciu przekładamy na talerz, smarujemy wnętrze kvargiem, składamy na pół i dodajemy jabłka.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 347.3kcalWęglowodany: 84gBiałko: 30.4gTłuszcze: 1.6gBłonnik: 6.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!