Składniki
- 1 szt. jajko
- 2 łyżeczki erytrytol
- 50 g płynne białko jaj
- 3 łyżki płatki owsiane błyskawiczne
- 2 łyżki mieszanka bezglutenowa uniwersalna
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki wiórki kokosowe
- 60 ml kefir naturalny
- 1 łyżeczka siemię lniane mielone
- cynamon
- imbir
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta soda oczyszczona
Omlet na słodko z płatkami owsianymi i wiórkami kokosowymi
Zainspirowani przepisem @buduj_od_kuchni, prezentujemy omlet na słodko, który jest idealnym rozwiązaniem na leniwe, niedzielne śniadanie. Łączy w sobie zdrowe składniki i słodką nutę, gwarantując zadowolenie dla wszystkich miłośników pożywnych i smacznych poranków.
Składniki
- 1 szt. jajko
- 2 łyżeczki erytrytol
- 50 g płynne białko jaj
- 3 łyżki płatki owsiane błyskawiczne
- 2 łyżki mieszanka bezglutenowa uniwersalna
- 2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki wiórki kokosowe
- 60 ml kefir naturalny
- 1 łyżeczka siemię lniane mielone
- cynamon
- imbir
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta soda oczyszczona
Sposób przygotowania
- Jajko zmiksuj ze słodzikiem przez kilka minut
- Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj ponownie
- Odstaw na kilka minut, aby masa zgęstniała
- Patelnię teflonową posmaruj delikatnie oliwą
- Wylej masę na okrągły placek
- Piecz pod przykryciem na średnim ogniu przez kilka minut z każdej strony
- Przełóż na talerz
- Podziel na 4 części
- Udekoruj przy pomocy gorzkiej czekolady, borówek, serka wiejskiego, dżemu z czarnej porzeczki oraz gruszki
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 112.9kcalWęglowodany: 18.9gBiałko: 9.2gTłuszcze: 4.4gBłonnik: 2.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!