Składniki
- 1 szt. jajko
- 50 g płynne białko jaj
- 1 łyżka erytrol
- 1 łyżka mieszanka bezglutenowa
- 1 łyżka mąka ryżowa
- 1 łyżka otręby owsiane
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka siemię lniane mielone
- 70 ml kefir naturalny
- 3 szt. suszone śliwki bez pestek
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta soda oczyszczona
- cynamon
- imbir mielony
Omlet czekoladowy
Na niedzielne śniadanie przygotujcie niesamowite omlety czekoladowe! Sprawdzonym przepisem podzieliła się niezawodna @buduj_od_kuchni 🍳🥞🍫
Składniki
- 1 szt. jajko
- 50 g płynne białko jaj
- 1 łyżka erytrol
- 1 łyżka mieszanka bezglutenowa
- 1 łyżka mąka ryżowa
- 1 łyżka otręby owsiane
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka siemię lniane mielone
- 70 ml kefir naturalny
- 3 szt. suszone śliwki bez pestek
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szczypta soda oczyszczona
- cynamon
- imbir mielony
Sposób przygotowania
- Jajko, białka jaja i słodzik zmiksuj na puszystą pianę
- Dodaj pozostałe składniki i miksuj dalej
- Wrzuć posiekane suszone śliwki
- Odstaw na kilka minut, aż masa bardziej zgęstnieje
- Patelnię teflonową posmaruj delikatnie oliwą
- Wylej masę na okrągły placek
- Smaż pod przykryciem na średnim ogniu, aż omlet podrośnie, a następnie obróć przy pomocy talerza na drugą stronę i smaż dalej bez przykrycia
- Przełóż na talerz, pokrój na 4 części i udekoruj dodatkami.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 143kcalWęglowodany: 18.7gBiałko: 10.2gTłuszcze: 4.5gBłonnik: 3.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!