Omlet białkowy

Składniki:

  • 70g  płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 30g mąki ryżowej (może być każda oprócz kokosowej i razowej)
  • 30ml mleka (u mnie 0,5% tłuszczu)
  • łyżeczka erytrolu, jeśli robimy omlet na słodko
  • 5g oleju kokosowego do smażenia

1️⃣ Białka ubijamy na sztywną pianę.
2️⃣ Delikatnie łączymy z mąką, mlekiem i erytrolem.
3️⃣ Smażymy z obu stron na rozgrzanej, posmarowej tłuszczem patelni, na malutkim ogniu, najlepiej pod przykryciem.

Moje dodatki to brzoskwinia, skyr wymieszany z odrobiną wody i erytrolem.

Kaloryczność samego omleta bez dodatków to 193kcal.

Makro:
Białko 9.30    Tłuszcze 5.48   Węgle 25.78

PRZEPIS: fitmygda

https://www.instagram.com/p/CEbBWSkJnJt/?igshid=133u2lefbka2c