Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 15 g mąka pszenna
- 15 g budyń waniliowy
- słodzidło opcjonalnie dowolny słodzik (u mnie aromat waniliowy)
Twarożek:
- 70 g twaróg chudy
- 50 g skyr waniliowy
- 40 ml mleko
- słodzidło opcjonalnie (erytrytol lub aromat waniliowy o smaku białej czekolady)
Dodatkowo:
- 70 g maliny (u mnie mrożone)
- 20 g masło orzechowe
- 10 g orzechy ziemne
Omlet białkowy z malinami i twarożkiem
Czy istnieje lepszy sposób na rozpoczęcie weekendu niż pyszny i zdrowy omlet białkowy? Przepis od @tasteofflowers łączy w sobie puszystość i słodycz, tworząc idealne śniadanie dla każdego miłośnika zdrowego jedzenia. Gorące maliny, kremowy twarożek, chrupiące orzechy i aksamitne masło orzechowe to kompozycja, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 15 g mąka pszenna
- 15 g budyń waniliowy
- słodzidło opcjonalnie dowolny słodzik (u mnie aromat waniliowy)
Twarożek:
- 70 g twaróg chudy
- 50 g skyr waniliowy
- 40 ml mleko
- słodzidło opcjonalnie (erytrytol lub aromat waniliowy o smaku białej czekolady)
Dodatkowo:
- 70 g maliny (u mnie mrożone)
- 20 g masło orzechowe
- 10 g orzechy ziemne
Sposób przygotowania
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Następnie dodaj resztę składników na omlet i delikatnie wymieszaj za pomocą łyżki lub miksera na najniższych obrotach.
- Omleta smażymy na lekko natłuszczonej patelni z obu stron pod przykryciem.
- Składniki na twarożek dajemy do miseczki i rozdrabniamy widelcem.
- Maliny dajemy do mikrofalówki na około minutę.
- Gorące maliny nakładamy na omlet. Następnie dajemy twarożek, polewamy masłem orzechowym i posypujemy posiekanymi orzechami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 511.4kcalWęglowodany: 48.6gBiałko: 37.6gTłuszcze: 19.5gBłonnik: 7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!