Składniki
- 110 g płynne białko jaj
- 50 g mąka kukurydziana
- 2 łyżki mleko
- 1 szczypta sól
- 1/2 szczypta pieprz
- 1 szczypta papryka
- 1 szczypta majeranek
- 1 szczypta czosnek suszony
- 1 szt. mozzarella
- 150 g warzywa np. szparagi, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula
Omlet bezglutenowy i wysokobiałkowy prosto z piekarnika
@dietoterapeutka przedstawia prosty i smaczny sposób na bezglutenowy oraz wysokobiałkowy omlet z piekarnika, doskonały na odżywcze śniadanie. Dodatek warzyw i mozzarelli nie tylko wzbogaca smak, ale też dodaje potrawie wartości odżywczych. Jest to świetna opcja dla osób dbających o zdrową dietę, szukających szybkich i łatwych przepisów.
Składniki
- 110 g płynne białko jaj
- 50 g mąka kukurydziana
- 2 łyżki mleko
- 1 szczypta sól
- 1/2 szczypta pieprz
- 1 szczypta papryka
- 1 szczypta majeranek
- 1 szczypta czosnek suszony
- 1 szt. mozzarella
- 150 g warzywa np. szparagi, pomidorki koktajlowe, czerwona cebula
Sposób przygotowania
- Ubić białka na sztywną pianę, dodać mąkę, mleko, przyprawy i delikatnie wymieszać
- Przygotowaną masę wylać do natłuszczonej formy, dodać ser i warzywa
- Piec w 180°C przez maksymalnie 30 minut. Dzięki temu przepisowi możesz cieszyć się zdrowym i smacznym śniadaniem, które doda Ci energii na cały dzień.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 723.3kcalWęglowodany: 36gBiałko: 8.7gTłuszcze: 60.7gBłonnik: 1.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!