Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 200 g śmietana 36%
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- świeże owoce wg uznania
Obłędna beza z pysznym kremem i świeżymi owocami
Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie 🥰 Prawdziwe niebo w gębie 😍 I co najlepsze jeszcze dziś możecie wyczarować takie cudeńko we własnych domach 🍰
Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 200 g śmietana 36%
- 125 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
- świeże owoce wg uznania
Sposób przygotowania
- Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier, łyżka po łyżce.
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
- Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
- Na papierze odrysować okrąg o średnicy 25 cm.
- Ubitą pianę wyłożyć na kształt okręgu i uformowane stożek.
- Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 150 stopni Celsjusza na 5 minut.
- Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i suszyć przez 3 godz.
- Wystudzić w zamkniętym piekarniku.
- Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem pudrem.
- Wyłożyć na wierzch wystudzonej bezy, po czym udekorować owocami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 269.3kcalWęglowodany: 29.3gBiałko: 4.3gTłuszcze: 16.1gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!