Składniki
Beza:
- 250 g płynne białko jaj
- 2 szklanki cukier drobny
- 1 szczypta sól
Jabłka:
- 4 szt. jabłka
- 3 łyżki masło
- 3/4 szklanki cukier brązowy
- 1 szczypta cynamon zamiennie chilli
- 1 szczypta sól
Galaretka:
- 1 szklanka cukier
- 250 g wiśnie wydrylowane
- żelatyna wg potrzeb
- cukier puder do dekoracji
Obłędna beza z duszonymi jabłkami i galaretką wiśniową
Z tym pysznym przepisem w mgnieniu oka przygotujesz dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia ❤️
Składniki
Beza:
- 250 g płynne białko jaj
- 2 szklanki cukier drobny
- 1 szczypta sól
Jabłka:
- 4 szt. jabłka
- 3 łyżki masło
- 3/4 szklanki cukier brązowy
- 1 szczypta cynamon zamiennie chilli
- 1 szczypta sól
Galaretka:
- 1 szklanka cukier
- 250 g wiśnie wydrylowane
- żelatyna wg potrzeb
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
Beza:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy do chwili, aż zmienią swoją konsystencję.
- Ubijamy dalej, dodając cukier najpierw szklankę, następnie po ok. 5 minutach kolejną. Miksujemy na sztywną pianę ok. 15 minut, aby odpowiednio się napowietrzyła.
- Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut. W tym czasie beza może się trochę zarumienić. Powinna też wyrosnąć.
- Gotowy wypiek odstawiamy do wystygnięcia, w międzyczasie beza opadnie. Jednak takie jest założenie. Gdyż beza będzie nam potrzebna w kawałkach.
Jabłka:
- W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie jabłek.
- Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy ok. 3 łyżki masła.
- Wsypujemy do garnka pokrojone jabłka i smażymy, mieszając do chwili, aż się zarumienią.
- Po chwili dodajemy brązowy cukier, czekamy aż się skarmelizuje i doprowadzamy do zagotowania.
- Na koniec możemy dodać szczyptę cynamonu lub jeśli ktoś lubi szczyptę chili.
- Ważne, aby do jabłek dodać szczyptę soli. Zdecydowanie przyprawa ta podkreśla i nadaje jabłkom oryginalnego smaku. Kiedy całość zacznie wrzeć, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do chwili, aż wystygną i zrobią się gęste.
Galaretka:
- Wydrylowane wiśnie gotujemy z cukrem do chwili, aż puszczą sok.
- Następnie powstałą mieszankę blendujemy na jednolitą masę, dodając odpowiednią ilość żelatyny, aby masa stężała.
- Na spód głębszego talerza lub formy wykładamy beze. Możemy ją pokruszyć.
- Na pierwszą warstwę bezy wykładamy jabłka i pokrojoną galaretkę. Składniki przykrywamy kolejną warstwą bezy.
- Całość możemy posypać cukrem pudrem. Następnie odstawić do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie możemy podawać deser, ciesząc się smakiem i obfitością w lekkiej, a zarazem sycącej formie. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 1446.3kcalWęglowodany: 368.4gBiałko: 15.1gTłuszcze: 1.3gBłonnik: 2.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!