Przepis od: @kuchnia_taty
2

Składniki

Beza:

Jabłka:

Galaretka:

Obłędna beza z duszonymi jabłkami i galaretką wiśniową

Z tym pysznym przepisem w mgnieniu oka przygotujesz dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia ❤️
Przygotowanie: 50 min.
Pieczenie: 50 min.
Czas całkowity: 1 godzina 40 min.
2

Składniki

Beza:

Jabłka:

Galaretka:

Sposób przygotowania

Beza:

  • Białka ze szczyptą soli ubijamy do chwili, aż zmienią swoją konsystencję.
  • Ubijamy dalej, dodając cukier najpierw szklankę, następnie po ok. 5 minutach kolejną. Miksujemy na sztywną pianę ok. 15 minut, aby odpowiednio się napowietrzyła.
  • Przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 50 minut. W tym czasie beza może się trochę zarumienić. Powinna też wyrosnąć.
  • Gotowy wypiek odstawiamy do wystygnięcia, w międzyczasie beza opadnie. Jednak takie jest założenie. Gdyż beza będzie nam potrzebna w kawałkach.

Jabłka:

  • W międzyczasie zabieramy się za przygotowanie jabłek.
  • Jabłka obieramy i kroimy w drobne kawałki. W garnku rozgrzewamy ok. 3 łyżki masła.
  • Wsypujemy do garnka pokrojone jabłka i smażymy, mieszając do chwili, aż się zarumienią.
  • Po chwili dodajemy brązowy cukier, czekamy aż się skarmelizuje i doprowadzamy do zagotowania.
  • Na koniec możemy dodać szczyptę cynamonu lub jeśli ktoś lubi szczyptę chili.
  • Ważne, aby do jabłek dodać szczyptę soli. Zdecydowanie przyprawa ta podkreśla i nadaje jabłkom oryginalnego smaku. Kiedy całość zacznie wrzeć, przykrywamy pokrywką i odstawiamy do chwili, aż wystygną i zrobią się gęste.

Galaretka:

  • Wydrylowane wiśnie gotujemy z cukrem do chwili, aż puszczą sok.
  • Następnie powstałą mieszankę blendujemy na jednolitą masę, dodając odpowiednią ilość żelatyny, aby masa stężała.
  • Na spód głębszego talerza lub formy wykładamy beze. Możemy ją pokruszyć.
  • Na pierwszą warstwę bezy wykładamy jabłka i pokrojoną galaretkę. Składniki przykrywamy kolejną warstwą bezy.
  • Całość możemy posypać cukrem pudrem. Następnie odstawić do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie możemy podawać deser, ciesząc się smakiem i obfitością w lekkiej, a zarazem sycącej formie. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 1446.3kcalWęglowodany: 368.4gBiałko: 15.1gTłuszcze: 1.3gBłonnik: 2.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.