Składniki
Ziemniaki
- 200 g ziemniaki młode
- masło np. w sprayu
- przyprawa do ziemniaków
Dorsz
- 150 g filet z dorsza bez skóry
- 30 g płatki kukurydziane bez cukru
- 25 g płynne białko jaj
- 10 g mąka orkiszowa
- 10 ml mleko
- sól
- pieprz
- cytrynowa przyprawa do ryb
Surówka
- 1 główka młoda kapusta
- 3 szt. marchewka
- koperek
Zalewa do surówki
- 40 g ocet
- 20 g olej rzepakowy
- 3 łyżki erytrytol
- sól
- pieprz
Obiad z pieczonym dorszem, młodymi ziemniakami i surówką z młodej kapusty
Odkryj pyszny przepis na obiad pełen smaków od @misia.sniegocka, który łączy w sobie pieczonego dorsza, aromatyczne młode ziemniaki oraz świeżą surówkę z młodej kapusty. To idealna propozycja na zdrowy i sycący posiłek.
Składniki
Ziemniaki
- 200 g ziemniaki młode
- masło np. w sprayu
- przyprawa do ziemniaków
Dorsz
- 150 g filet z dorsza bez skóry
- 30 g płatki kukurydziane bez cukru
- 25 g płynne białko jaj
- 10 g mąka orkiszowa
- 10 ml mleko
- sól
- pieprz
- cytrynowa przyprawa do ryb
Surówka
- 1 główka młoda kapusta
- 3 szt. marchewka
- koperek
Zalewa do surówki
- 40 g ocet
- 20 g olej rzepakowy
- 3 łyżki erytrytol
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Młode ziemniaki podgotuj około 20 minut w skorupce.
- Następnie posyp przyprawą do ziemniaków, nacinaj i zwilż masełkiem w sprayu.
- Piecz około 20 minut w 220 stopniach Celsjusza.
- Białko jaj zmieszaj z mlekiem i mąką.
- Dorsza przypraw i zanurz w mieszance białka jaj.
- Obtocz w pogniecionych płatkach kukurydzianych.
- Rybę zwilż olejem w sprayu i piecz w frytkownicy powietrznej przez 12-15 minut.
- Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce, koperek posiekaj.
- Wymieszaj warzywa i zalej zalewą.
- Składniki zalewy zagotuj, wystudź i połącz z warzywami.
- Wstaw do lodówki na minimum godzinę, aby kapusta zmiękła.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 428kcalWęglowodany: 60.7gBiałko: 24.5gTłuszcze: 11.4gBłonnik: 14.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!