Składniki
- 70 g płynne białko jaj
- 220 g cukier
- 1/2 szkl. miód
- 3 łyżki syrop cukrowy złocisty
- 1/2 szkl. woda
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta sól
- 1,5 szkl. pistacje solone
- 1 szkl. żurawina suszona
- 2 arkusze papier ryżowy
Nugat z pistacjami i żurawiną
Przedstawiamy przepis na ekskluzywny nugat z pistacjami i żurawiną, idealny na specjalne okazje lub jako wykwintna przekąska. Dzięki @opowiesci_z_piekarnika możemy cieszyć się tym wyjątkowym deserem, który łączy słodycz miodu z chrupkością pistacji i kwasowością żurawiny.
Składniki
- 70 g płynne białko jaj
- 220 g cukier
- 1/2 szkl. miód
- 3 łyżki syrop cukrowy złocisty
- 1/2 szkl. woda
- 1 łyżeczka ekstrakt z wanilii
- 1 szczypta sól
- 1,5 szkl. pistacje solone
- 1 szkl. żurawina suszona
- 2 arkusze papier ryżowy
Sposób przygotowania
- Przygotować kwadratową formę (u mnie foremka silikonowa)
- Na spodzie ułożyć przycięty do wymiarów formy arkusz papieru ryżowego
- Do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier, dodać miód, syrop, wodę oraz szczyptę soli
- Postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia składników
- Zagotować, następnie w garnuszku umieścić termometr cukierniczy i nie mieszając już ani razu, gotować syrop na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 155°C
- Pod koniec gotowania syropu, ubić na sztywno białka
- Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę, natychmiast zdjąć go z ognia i wlewać na ubite białka cienkim strumieniem, cały czas miksując
- Miksować na wysokich obrotach miksera jeszcze przez około 10 minut, do mocnego zgęstnienia masy
- Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować
- Na koniec wsypać pistację i żurawinę, po czym wymieszać (najlepiej zrobić to końcówką mieszającą robota kuchennego, masa bowiem będzie bardzo gęsta i klejąca)
- Gotowy nugat przełożyć do przygotowanej formy
- Dłonie lekko natłuścić olejem i wyrównać nugat w foremce
- Na wierzchu położyć drugi arkusz papieru ryżowego, również odpowiednio przyciętego
- Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
- Schłodzony nugat wyjąć z foremki i dowolnie pokroić
- Przechowywać w lodówce. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 346.7kcalWęglowodany: 33.8gBiałko: 0.8gTłuszcze: 25.6gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!