14

Składniki

Nugat z pistacjami i żurawiną

Przedstawiamy przepis na ekskluzywny nugat z pistacjami i żurawiną, idealny na specjalne okazje lub jako wykwintna przekąska. Dzięki @opowiesci_z_piekarnika możemy cieszyć się tym wyjątkowym deserem, który łączy słodycz miodu z chrupkością pistacji i kwasowością żurawiny.
Przygotowanie: 20 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Chłodzenie: 1 day
14

Składniki

Sposób przygotowania

  • Przygotować kwadratową formę (u mnie foremka silikonowa)
  • Na spodzie ułożyć przycięty do wymiarów formy arkusz papieru ryżowego
  • Do garnuszka z grubym dnem wsypać cukier, dodać miód, syrop, wodę oraz szczyptę soli
  • Postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia składników
  • Zagotować, następnie w garnuszku umieścić termometr cukierniczy i nie mieszając już ani razu, gotować syrop na średnim ogniu do osiągnięcia temperatury 155°C
  • Pod koniec gotowania syropu, ubić na sztywno białka
  • Gdy syrop osiągnie wymaganą temperaturę, natychmiast zdjąć go z ognia i wlewać na ubite białka cienkim strumieniem, cały czas miksując
  • Miksować na wysokich obrotach miksera jeszcze przez około 10 minut, do mocnego zgęstnienia masy
  • Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować
  • Na koniec wsypać pistację i żurawinę, po czym wymieszać (najlepiej zrobić to końcówką mieszającą robota kuchennego, masa bowiem będzie bardzo gęsta i klejąca)
  • Gotowy nugat przełożyć do przygotowanej formy
  • Dłonie lekko natłuścić olejem i wyrównać nugat w foremce
  • Na wierzchu położyć drugi arkusz papieru ryżowego, również odpowiednio przyciętego
  • Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc
  • Schłodzony nugat wyjąć z foremki i dowolnie pokroić
  • Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 346.7kcalWęglowodany: 33.8gBiałko: 0.8gTłuszcze: 25.6gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.