Składniki
- 250 ml śmietana 36%
- 60 g płynne białko jaj
- 1/4 szklanki mleko
- 3 łyżeczki żelatyna
- 3 łyżki cukier puder
- 2 łyżki mleko w proszku
- kilka kropli barwnik spożywczy niebieski
Dodatkowo:
- 1 szt. galaretka niebieska
- 200 ml śmietana 36%
- 1 łyżka cukier puder
- kilka kropli aromat waniliowy (zamiennie pasta waniliowa)
Niebieskie ptasie mleczko z galaretką i bitą śmietaną
Przepyszne ptasie mleczko w niebieskim wydaniu nie tylko świetnie się prezentuje, ale i obłędnie smakuje ❤️ To będzie hit w każdym domu 🥰
Składniki
- 250 ml śmietana 36%
- 60 g płynne białko jaj
- 1/4 szklanki mleko
- 3 łyżeczki żelatyna
- 3 łyżki cukier puder
- 2 łyżki mleko w proszku
- kilka kropli barwnik spożywczy niebieski
Dodatkowo:
- 1 szt. galaretka niebieska
- 200 ml śmietana 36%
- 1 łyżka cukier puder
- kilka kropli aromat waniliowy (zamiennie pasta waniliowa)
Sposób przygotowania
- Galaretkę rozpuścić w 350 ml wody.
- Następnie przelać do płaskiego podłużnego naczynia i zostawić do stężenia.
- Do mleka wsypać żelatynę, zostawić do napęcznienia około 7 minut, następnie podgrzać uważając żeby nie zagotować, bo żelatyna straci swoje właściwości, ostudzić.
- Śmietanę ubić z jedną łyżką cukru pudru, pod koniec ubijania stopniowo dodawać mleko w proszku i barwnik wymieszać do połączenia.
- W osobnej misce ubić białka, stopniowo dodawać cukier puder (2 łyżki).
- Delikatnie połączyć z ubitą śmietaną, przelać do pucharków i zostawić do stężenia.
- Zastygniętą galaretkę pokroić w kostkę i ułożyć na ptasim mleczku.
- Na wierzch ubić śmietanę z cukrem pudrem.
- Na galaretkę wycisnąć rozetki i udekorować sercem czekoladowym.
- Smacznego 😉
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 184.4kcalWęglowodany: 3.2gProtein: 3.5gTłuszcze: 18.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!