Białkowe naleśniki
Z tym genialnym przepisem jeszcze dziś wyczarujecie w swojej kuchni przepyszne naleśniki na bazie białka ❤️ Takie śniadanie moglibyśmy jeść każdego dnia 😍
Sposób przygotowania
- Sprawa wygląda bardzo prosto – miksujemy wszystko do połączenia składników.
- Taką masę odstawiamy na minimum 10 minut, aby mąka wszystko ładnie zagęściła.
- Naleśniki smażymy na natłuszczonej patelni.
- Gdy brzegi ładnie same zaczynają odchodzić od patelni, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.
- Przed każdym wylaniem masy warto porządnie ją przemieszać, gdyż mąka lubi osiadać na dnie.
- Usmażone naleśniki układamy na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym i przykrywamy je drugim (najlepiej plastikowym/lekkim) talerzem, aby doszły.
- Nie przejmujcie się, gdy po usmażeniu wydają się sztywne, gdyż pod wpływem ciepła jakie zbierze się pomiędzy talerzami, staną się mięciutkie i sprężyste, więc warto je smażyć minimum godzinę przed podaniem.
- Z przepisu wychodzi nam 10 średnich naleśników – wszystko zależy jaką macie średnicę patelni i jak grube naleśniki usmażycie 😉
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 59.1kcalWęglowodany: 7.4gBiałko: 3.7gTłuszcze: 1.5gBłonnik: 0.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!