Naleśniki

Składniki:

  • 140g  płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 250-280ml wody gazowanej
  • 65g mąki owsianej
  • 20g mąki orkiszowej jasnej
  • 2g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu
  • Słodzony aromat (można pominąć)

.
Sprawa wygląda bardzo prosto – miksujemy wszystko do połączenia składników. Taką masę odstawiamy na min 10 min, aby mąka wszystko ładnie zagęściła.

Naleśniki smażymy na patelni popsikanej cooking spayem na dużej mocy palnika. Gdy brzegi ładnie same zaczynają odchodzić od patelni, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę.

Przed każdym wylaniem masy warto porządnie ją przemieszać, gdyż mąka lubi osiadać na dnie.

Usmażone naleśniki układamy na talerzu wyłożonym papierem ręcznikowym i przykrywamy je drugim (najlepiej plastikowym/lekkim) talerzem, aby doszły.

Nie przejmujcie się, gdy po usmażeniu wydają się sztywne, gdyż pod wpływem ciepła jakie zbierze się pomiędzy talerzami staną się mięciutkie i sprężyste, więc warto je smażyć min. 1h przed podaniem.

➡️Z przepisu wychodzi nam 10 średnich naleśników lub 5 dużych i 5 małych – wszystko zależy jaką macie średnicę patelni i jak grube naleśniki usmażycie 😉

Marko 1 porcji: 190 kcal/ 12,6 B/ 3,6 T/ 25,3 W

 

PRZEPIS: blondie_pistachio

https://www.instagram.com/p/CCjEFYdgTSr/?igshid=1b2c8o5wsc5oz