Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 750 ml mleko
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 100 g płynne białko jaj
- 1 3/4 szkl. mąka
- 1 szczypta sól
Szpinakowy farsz:
- 2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 200 g szpinak
- 100 g ser pleśniowy błękitny
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- przyprawy sól, pieprz, pieprz ziołowy
Naleśniki ze szpinakiem
Na dzisiejszy obiad polecamy białkowe naleśniki ze szpinakiem 😍👍 Po prostu palce lizać!
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 750 ml mleko
- 3 łyżki oliwa z oliwek
- 100 g płynne białko jaj
- 1 3/4 szkl. mąka
- 1 szczypta sól
Szpinakowy farsz:
- 2 szt. cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- 200 g szpinak
- 100 g ser pleśniowy błękitny
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- przyprawy sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sposób przygotowania
- Składniki na naleśniki blendujemy, po czym ostawiamy na bok.
- Następnie przygotowujemy szpinakowy farsz.
- W tym celu cebule kroimy w kostkę, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę.
- Tak przygotowane składniki podsmażamy na patelni z oliwą.
- Po chwili na patelnię dodajemy szpinak i smażymy do momentu, aż zmniejszy on swoją objętość.
- Jako kolejne składniki dodajemy ser oraz przyprawy.
- W osobnej misce łączymy mąkę ziemniaczaną z małą ilością wody.
- Następnie dodajemy do mieszanki z patelni, cały czas mieszając do chwili zagęstnienia.
- Naleśniki smażymy na piękny, złocisty kolor.
- Faszerujemy na bogato szpinakowym farszem i składamy.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Kalorie: 148.7kcalWęglowodany: 18.3gBiałko: 6.7gTłuszcze: 5.5gBłonnik: 1.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!