Naleśniki z kremem groszkowym

Składniki:

  • 20g mąki jaglanej
  • 10g mąki kokosowej
  • 120g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 60g wody gazowanej
  • Opcjoalnie szczypta gałki muszkatułowej

Na nadzienie:

  • 120g mrożonego groszku
  • 1 malutki ziemniak/kawałek ziemniaka – ugotowany
  • Sól, pieprz i szczypiorek

Do miski wsyp mąkę, dodaj białko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową (jeśli chcesz) i wymieszaj trzepaczką. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz płynną konsystencję (jak świeża śmietana 30%). Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj krem groszkowy rozmrażając groszek na patelni z 3 łyżkami wody. Po rozmrożeniu zdejmij z ognia zblenduj ze szczyptą soli, pieprzu i szczypiorku (ja użyłam proszku) dodając wodę, w zależności czy chcesz mniej bądź bardziej płynne nadzienie.

Ciasto naleśnikowe smaż na bardzo gorącej patelni lekko naoliwionej olejem kokosowym bądź innym. Z ciasta wyjdą około 4 naleśniki, każdy po około 20cm.
Posmaruj kremem groszkowym i ułóż jeden na drugim 🗼.
Udekoruj (u mnie pomidorki koktajlowe) i posmakuj: obiecuje, że stanie się weekend❗

Makro:
📊308kcal, 5g tłuszczu, 39,8 węglowodanów, 23g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CI2tYt2p56T/