Składniki
Naleśniki:
- 20 g mąka jaglana
- 10 g mąka kokosowa
- 120 g płynne białko jaj
- 60 g woda gazowana
- szczypta gałka muszkatołowa opcjonalnie
Nadzienie:
- 120 g groszek mrożony
- 1 szt. ziemniak ugotowany
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól i pieprz
Naleśniki z kremem groszkowym
Składniki
Naleśniki:
- 20 g mąka jaglana
- 10 g mąka kokosowa
- 120 g płynne białko jaj
- 60 g woda gazowana
- szczypta gałka muszkatołowa opcjonalnie
Nadzienie:
- 120 g groszek mrożony
- 1 szt. ziemniak ugotowany
- 1/2 natki szczypiorek
- przyprawy sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Do miski wsyp mąkę, dodaj białko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową (jeśli chcesz) i wymieszaj trzepaczką.
- Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz płynną konsystencję (jak świeża śmietana 30%).
- Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
- W międzyczasie przygotuj krem groszkowy, rozmrażając groszek na patelni z 3 łyżkami wody.
- Po rozmrożeniu zdejmij z ognia, po czym zblenduj ze szczyptą soli, pieprzu i szczypiorku, dodając wodę - w zależności czy chcesz mniej lub bardziej płynne nadzienie.
- Ciasto naleśnikowe smaż na bardzo gorącej patelni lekko naoliwionej olejem kokosowym bądź innym.
- Z ciasta wyjdą około 4 naleśniki, każdy po około 20 cm.
- Posmaruj kremem groszkowym i ułóż jeden na drugim.
- Udekoruj (u mnie pomidorki koktajlowe) i posmakuj: obiecuje, że stanie się weekend.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Składniki:
- 20g mąki jaglanej
- 10g mąki kokosowej
- 120g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
- 60g wody gazowanej
- Opcjoalnie szczypta gałki muszkatułowej
Na nadzienie:
- 120g mrożonego groszku
- 1 malutki ziemniak/kawałek ziemniaka – ugotowany
- Sól, pieprz i szczypiorek
Do miski wsyp mąkę, dodaj białko, sól, pieprz, gałkę muszkatołową (jeśli chcesz) i wymieszaj trzepaczką. Na koniec dodaj wodę gazowaną i ponownie wymieszaj, aż uzyskasz płynną konsystencję (jak świeża śmietana 30%). Przykryj folią spożywczą i odstaw na 15 minut.
W międzyczasie przygotuj krem groszkowy rozmrażając groszek na patelni z 3 łyżkami wody. Po rozmrożeniu zdejmij z ognia zblenduj ze szczyptą soli, pieprzu i szczypiorku (ja użyłam proszku) dodając wodę, w zależności czy chcesz mniej bądź bardziej płynne nadzienie.
Ciasto naleśnikowe smaż na bardzo gorącej patelni lekko naoliwionej olejem kokosowym bądź innym. Z ciasta wyjdą około 4 naleśniki, każdy po około 20cm.
Posmaruj kremem groszkowym i ułóż jeden na drugim 🗼.
Udekoruj (u mnie pomidorki koktajlowe) i posmakuj: obiecuje, że stanie się weekend❗
Makro:
📊308kcal, 5g tłuszczu, 39,8 węglowodanów, 23g białka
PRZEPIS: silownia_na_widelcu
https://www.instagram.com/p/CI2tYt2p56T/