Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 200 ml płynne białko jaj
- 1 szklanka mleko
- 1 szklanka woda gazowana
- 2 łyżeczki cukier
- 1 szczypta sól
- 1,5 szklanki mąka pszenna
Dodatki:
- 1 szklanka dżem truskawkowy
Naleśniki z domowym dżemem z truskawek
Te pyszne naleśniki świetnie sprawdzą się zarówno jako pomysł na śniadanie, obiad, a nawet deser 🥰❤️
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 200 ml płynne białko jaj
- 1 szklanka mleko
- 1 szklanka woda gazowana
- 2 łyżeczki cukier
- 1 szczypta sól
- 1,5 szklanki mąka pszenna
Dodatki:
- 1 szklanka dżem truskawkowy
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy ze szczyptą soli.
- Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto naleśnikowe.
- Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do chwili, aż ładnie się połączą.
- Następnie smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni po 3 minuty na każdej ze stron. Naleśniki powinny mieć ładny, złocisty kolor.
- Każdy z naleśników wypełnij po brzegi dżemem truskawkowym i złóż w trójkąt lub rulon. I to wszystko!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 189.2kcalWęglowodany: 42.1gBiałko: 6.6gTłuszcze: 1.3gBłonnik: 1.5g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!