Naleśniki buraczkowe

Składniki na 8 sztuk:

  • 100g dobrze wyciśniętych ugotowanych buraków
  • 140g  płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 20g mąki sojowej
  • 5g skrobi ziemniaczanej
  • szczypiorek
  • 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia

Wypełnienie/dekoracja:

  • 40g dobrze wyciśniętych ugotowanych buraków
  • 50g serka wiejskiego
  • 1 łyżeczka sosu tahini
  • orzechy nerkowca
  • roszpunka

Przełóż buraki do wysokiej miski, dodając sól, pieprz, szczyptę szczypiorku i zblenduj na kremową masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą łopatki. W osobnej misce ubijaj białko do sztywności, a gdy będzie gotowe, dodawaj je stopniowo do mieszanki buraków. Używaj łopatki, robiąc delikatne ruchy. Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię na naleśniki i smaż nieduże placki.
Po usmażeniu ułóż je na talerzu, dodaj do każdego z nich łyżeczkę buraków i serka wiejskiego. Ułóż kilka liści roszpunki, kilka orzechów nerkowca i dopraw łyżeczką sosu tahini. Dobrze pasuje również z masłem orzechowym 😉

Makro:
📊360kcal: 15,3g tłuszczu 20,3g węglowodanów 34.2g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CJVm-qLJx-H/