8

Składniki

Ciasto na naleśniki:

Wypełnienie/dekoracja:

Naleśniki buraczkowe

Te bezglutenowe naleśniki nabrały pięknych rumieńców dzięki zdrowym burakom 🥰 Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny 😊
Przygotowanie: 25 min.
Smażenie: 5 min.
Czas całkowity: 30 min.
8

Składniki

Ciasto na naleśniki:

Wypełnienie/dekoracja:

Sposób przygotowania

  • Przełóż buraki do wysokiej miski, dodając sól, pieprz, szczyptę szczypiorku, po czym zblenduj na kremową masę.
  • Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą łopatki.
  • W osobnej misce ubijaj białko do sztywności, a gdy będzie gotowe, dodawaj je stopniowo do mieszanki buraków.
  • Używaj łopatki, robiąc delikatne ruchy.
  • Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię na naleśniki i smaż nieduże placki.
  • Po usmażeniu ułóż je na talerzu, dodaj do każdego z nich łyżeczkę buraków i serka wiejskiego.
  • Ułóż kilka liści roszpunki, kilka orzechów nerkowca i dopraw łyżeczką sosu tahini.
  • Dobrze pasuje również masło orzechowe 😉
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 36kcalWęglowodany: 4.6gBiałko: 2.6gTłuszcze: 0.8gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!