Składniki
Ciasto na naleśniki:
- 100 g buraki dobrze wyciśnięte i ugotowane
- 140 g płynne białko jaj
- 20 g mąka sojowa
- 5 g skrobia ziemniaczana
- 1/2 natki szczypiorek
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- przyprawy sól i pieprz
Wypełnienie/dekoracja:
- 40 g buraki dobrze wyciśnięte i ugotowane
- 50 g serek wiejski
- 1 łyżeczka sos tahini
- orzechy nerkowca wg uznania
- roszponka wg uznania
Naleśniki buraczkowe
Te bezglutenowe naleśniki nabrały pięknych rumieńców dzięki zdrowym burakom 🥰 Idealny pomysł na obiad dla całej rodziny 😊
Składniki
Ciasto na naleśniki:
- 100 g buraki dobrze wyciśnięte i ugotowane
- 140 g płynne białko jaj
- 20 g mąka sojowa
- 5 g skrobia ziemniaczana
- 1/2 natki szczypiorek
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- przyprawy sól i pieprz
Wypełnienie/dekoracja:
- 40 g buraki dobrze wyciśnięte i ugotowane
- 50 g serek wiejski
- 1 łyżeczka sos tahini
- orzechy nerkowca wg uznania
- roszponka wg uznania
Sposób przygotowania
- Przełóż buraki do wysokiej miski, dodając sól, pieprz, szczyptę szczypiorku, po czym zblenduj na kremową masę.
- Następnie dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj za pomocą łopatki.
- W osobnej misce ubijaj białko do sztywności, a gdy będzie gotowe, dodawaj je stopniowo do mieszanki buraków.
- Używaj łopatki, robiąc delikatne ruchy.
- Rozgrzej lekko natłuszczoną patelnię na naleśniki i smaż nieduże placki.
- Po usmażeniu ułóż je na talerzu, dodaj do każdego z nich łyżeczkę buraków i serka wiejskiego.
- Ułóż kilka liści roszpunki, kilka orzechów nerkowca i dopraw łyżeczką sosu tahini.
- Dobrze pasuje również masło orzechowe 😉
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Calories: 36kcalWęglowodany: 4.6gProtein: 2.6gTłuszcze: 0.8gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!