Przepis od: @od.gwiazdy
10

Składniki

Mus czekoladowy z dodatkiem białek

Dziś mamy przepyszną bombę czekoladową na widok której ślinka nam cieknie 🥰😋
Przygotowanie: 30 minutes
Chłodzenie: 2 hours
Czas całkowity: 2 hours 30 minutes
10

Składniki

Sposób przygotowania

  • Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, roztopioną przelewamy do dużej miski.
  • Żelatynę roztapiamy w około 1/4 szklanki wody (ewentualnie w 1/2). Czekamy aż ostygnie.
  • Białka ubijamy na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru.
  • Ubite białka (powoli łyżka po łyżce) łączymy z roztopioną czekoladą. Mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Gdy już połączymy wszystkie białka, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ostatni raz dokładnie mieszamy.
  • Dno formy (średnica 18 lub 16 cm) wykładamy papierem do pieczenia (można spokojnie zrobić sobie np. w pucharkach w mniejszych porcjach).
  • Wylewamy delikatnie mus i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą.
  • Można kroić i się zajadać! SMACZNEGO 😊 😊 😊

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 92.5kcalWęglowodany: 9.5gBiałko: 3.7gTłuszcze: 5gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.