Składniki
- 220 g płynne białko jaj
- 100 g czekolada gorzka
- 2 łyżki cukier (zamiennie ksylitol/erytrytol)
- 1 łyżka żelatyna
- 50 g czekolada biała roztopiona do dekoracji
Mus czekoladowy z dodatkiem białek
Dziś mamy przepyszną bombę czekoladową na widok której ślinka nam cieknie 🥰😋
Składniki
- 220 g płynne białko jaj
- 100 g czekolada gorzka
- 2 łyżki cukier (zamiennie ksylitol/erytrytol)
- 1 łyżka żelatyna
- 50 g czekolada biała roztopiona do dekoracji
Sposób przygotowania
- Gorzką czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, roztopioną przelewamy do dużej miski.
- Żelatynę roztapiamy w około 1/4 szklanki wody (ewentualnie w 1/2). Czekamy aż ostygnie.
- Białka ubijamy na sztywno, a następnie wsypujemy po łyżce cukru.
- Ubite białka (powoli łyżka po łyżce) łączymy z roztopioną czekoladą. Mieszamy delikatnie szpatułką.
- Gdy już połączymy wszystkie białka, dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ostatni raz dokładnie mieszamy.
- Dno formy (średnica 18 lub 16 cm) wykładamy papierem do pieczenia (można spokojnie zrobić sobie np. w pucharkach w mniejszych porcjach).
- Wylewamy delikatnie mus i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Następnie dekorujemy rozpuszczoną białą czekoladą.
- Można kroić i się zajadać! SMACZNEGO 😊 😊 😊
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 92.5kcalWęglowodany: 9.5gBiałko: 3.7gTłuszcze: 5gBłonnik: 0.6g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!