6

Składniki

Mufinny na słono z brokułami i buraczkami

Tym razem mamy dla Was muffiny wytrawne na bazie brokuła i czerwonych buraczków 🥰 Obok nich po prostu nie da przejść się obojętnie ❤️
Przygotowanie: 25 min.
Pieczenie: 35 min.
Czas całkowity: 1 godzina
6

Składniki

Sposób przygotowania

  • Wymieszaj poszatkowane różyczki brokuła i odłóż na bok.
  • Białko ubij na sztywną pianę i odstaw.
  • Jajko ubijaj przez 2 minuty, dodaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, przyprawy i poszatkowane wcześniej brokuły.
  • Wszystko wymieszaj i na koniec dodaj ubite białko jaj – wymieszaj je delikatnie łopatką.
  • Weź 6 papierowych foremek i umieść po łyżce mieszanki na dnie w każdym z nich.
  • Na środku dodaj łyżeczkę gotowanych buraków.
  • Powierzchnię pokryj pozostałą częścią masy.
  • Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.
  • Następnie 5 minut z termoobiegiem do momentu "zezłocenia".
  • Mogą być serwowane jako pełne danie z racji na kompletne wartości odżywczych lub równie dobrze jako zamiennik sałatki w obiedzie dla tych z większym apetytem.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 22.7kcalWęglowodany: 3.8gBiałko: 1.4gTłuszcze: 0.4gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!