Składniki
- 100 g brokuł poszatkowane różyczki
- 1 szt. jajko
- 30 g płynne białko jaj
- 10 g mąka sojowa
- 5 g mąka kokosowa
- 8 g mąka ziemniaczana
- 6 łyżeczek buraki ugotowane
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Mufinny na słono z brokułami i buraczkami
Tym razem mamy dla Was muffiny wytrawne na bazie brokuła i czerwonych buraczków 🥰 Obok nich po prostu nie da przejść się obojętnie ❤️
Składniki
- 100 g brokuł poszatkowane różyczki
- 1 szt. jajko
- 30 g płynne białko jaj
- 10 g mąka sojowa
- 5 g mąka kokosowa
- 8 g mąka ziemniaczana
- 6 łyżeczek buraki ugotowane
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Sposób przygotowania
- Wymieszaj poszatkowane różyczki brokuła i odłóż na bok.
- Białko ubij na sztywną pianę i odstaw.
- Jajko ubijaj przez 2 minuty, dodaj mąkę, skrobię, proszek do pieczenia, przyprawy i poszatkowane wcześniej brokuły.
- Wszystko wymieszaj i na koniec dodaj ubite białko jaj – wymieszaj je delikatnie łopatką.
- Weź 6 papierowych foremek i umieść po łyżce mieszanki na dnie w każdym z nich.
- Na środku dodaj łyżeczkę gotowanych buraków.
- Powierzchnię pokryj pozostałą częścią masy.
- Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 30 minut.
- Następnie 5 minut z termoobiegiem do momentu "zezłocenia".
- Mogą być serwowane jako pełne danie z racji na kompletne wartości odżywczych lub równie dobrze jako zamiennik sałatki w obiedzie dla tych z większym apetytem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 22.7kcalWęglowodany: 3.8gBiałko: 1.4gTłuszcze: 0.4gBłonnik: 0.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!