Składniki
Muffiny:
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 10 g cukier puder
- 10 g olej kokosowy
- 30 g mąka ryżowa
- 5 g mąka karob/chleb świętojański/5 g kakao
- 10 g kakao w sumie 15 g jeśli nie mamy mąki karob
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 30 g mąka owsiana
- 15 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 20 g jogurt naturalny
- 20 g woda gazowana
- 1 szt. cytryna skórka
Nadzienie:
- 35 g masło orzechowe
- 20 g jogurt grecki
MuffinFit z kakao i masłem orzechowym
Bezglutenowe i fitowe w 100% muffiny z dodatkiem masła orzechowego to prawdziwe niebo w gębie ❤️ Pyszności przez duże P!
Składniki
Muffiny:
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 10 g cukier puder
- 10 g olej kokosowy
- 30 g mąka ryżowa
- 5 g mąka karob/chleb świętojański/5 g kakao
- 10 g kakao w sumie 15 g jeśli nie mamy mąki karob
- 10 g odżywka białkowa waniliowa
- 30 g mąka owsiana
- 15 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 20 g jogurt naturalny
- 20 g woda gazowana
- 1 szt. cytryna skórka
Nadzienie:
- 35 g masło orzechowe
- 20 g jogurt grecki
Sposób przygotowania
- Ubij białko i odstaw na bok.
- Ubij całe jajko z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Następnie dodaj stopiony olej kokosowy, jogurt, mąki, białko, proszek do pieczenia, skórkę i wodę – wszystko zmiksuj.
- Mieszanina będzie trochę lepka, ale nie martw się! Dodaj ubite białko i wymieszaj za pomocą szpatułki, a zobaczysz, że nabierze konsystencji!
- Następnie przygotuj nadzienie, mieszając jogurt z masłem orzechowym lub użyj samego masła.
- Weź 8 papierowych foremek i umieść po łyżce ciasta w każdym z nich na dnie.
- Dodaj łyżeczkę kremu orzechowego (na środku).
- Na górę znów nałóż łyżkę ciasta.
- Piecz w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 25 minut.
- Upieczone muffinki odstaw do ostygnięcia, a po ostygnięciu udekoruj cytryną i… nie zjedz wszystkich od razu 🥰
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 83.2kcalWęglowodany: 8.5gBiałko: 4.1gTłuszcze: 4.7gBłonnik: 1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!