MuffinFit z kakao i masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 jajko + 60 g płynnego  białka  jaj @farmabialka.pl
  • 10 g cukru pudru
  • 10 g oleju kokosowego
  • 30 g mąki ryżowej
  • 5 g mąka karob (chleb świętojański) / 5 g kakao
  • 10 gr kakao (w sumie 15 g jeśli nie mamy karoba)
  • 10 g whey protein wanilla
  • 30 g mąki owsianej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 20 g jogurtu nat.
  • 20 g wody gazowanej
  • Skórka z cytryny

Nadzienie:

  • 35 g masła orzechowego
  • 20 g jogurtu greckiego

❗moje masło orzechowe jest domowej roboty (chcesz wiedzieć jak je robie?😏😎) w 100% czyste i chrupiące, ponieważ uwielbiam kawałki orzeszków ziemnych a robiąc je samemu poziom chrupkości ustalasz sam. Jeśli Twoje masło jest gęste dodaj jogurt aby nabrało gładkości❗

Ubij białko i odstaw na bok. Ubij całe jajko z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodaj stopiony olej kokosowy, jogurt, mąki, białko, proszek do pieczenia, skórkę i wodę – wszystko zmixuj .
Mieszanina będzie trochę lepka, ale nie martw się! Dodaj ubite białko i wymieszaj za pomocą szpatułki, a zobaczysz, że nabierze konsystencji!
Następnie przygotuj nadzienie mieszając jogurt z masłem orzechowym lub użyj samego masła.

Weź 8 papierowych foremek i umieść po łyżce ciasta w każdym z nich na dnie. Dodaj łyżeczkę kremu orzechowego (na środku). Na górę znów łyżka ciasta.
Piecz w temp. 160° przez 20-25 minut. Upieczone muffinki odstaw do ostygnięcia, a po ostygnięciu udekoruj cytryną i… nie zjedz wszystkich od razu❗

Makro na jedną muffinkę:
85 kcal, 4g tłuszczu, 8,2g węglowodanów, 4,4g białka

 

PRZEPIS: silownia_na_widelcu

https://www.instagram.com/p/CIk5U6SFjoz/