Muffinek na słono

Składniki:

  • Płynne białko jaj kurzych @farmabialka.pl– 250 ml
  • Szynka długo dojrzewająca – 3 plasterki
  • Czerwona papryka – 20 gram
  • Kukurydza – podobnie 20 gram
  • Mozzarella – podobnie 20 gram
  • Pomidory koktajlowe – 2 sztuki
  • Papryczka chili – odrobina
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:
Na początek umyj i pokrój w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidory koktajlowe. Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno, a kukurydzę odsącz. Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią przygotowane warzywa – smaż przez kilka minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. W międzyczasie szynkę podziel na mniejsze kawałki, a mozzarellę zetrzyj na tarce.
Gdy warzywa na patelni będę już miękkie przełóż je do miseczki i dodaj do nich również 250 ml płynnego białka jaj kurzych. Wszystko to delikatnie dopraw solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj. Formę posmaruj oliwą z oliwek. Na dnie ułóż przygotowane wcześniej kawałki szynki oraz mozzarellę. Następnie przelej na nie zawartość miseczki – poziom białka może sięgać niemal że do pełnego wypełnienia formy.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego formę – piecz około 10-15 minut pilnując, aby muffiny nie przypiekły się zbytnio. W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek i na koniec przyozdób nim gotowe muffiny 🌶

Voilà! 😊 Smacznego😁

 

PRZEPIS: naszprzepis

https://www.instagram.com/p/CGHk3UEK2mR/?igshid=1qo32wf6uwspc