Składniki
- 250 ml płynne białko jaj
- 3 plasterki szynka długo dojrzewająca
- 20 g papryka czerwona
- 20 g kukurydza
- 20 g ser mozzarella
- 2 szt. pomidorki koktajlowe
- 1 szczypta papryczka chili
- 1/3 natki szczypiorek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Muffinek na słono
Pyszne babeczki w wytrawnym wydaniu - i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszne śniadanie dla całej rodziny ❤️
Składniki
- 250 ml płynne białko jaj
- 3 plasterki szynka długo dojrzewająca
- 20 g papryka czerwona
- 20 g kukurydza
- 20 g ser mozzarella
- 2 szt. pomidorki koktajlowe
- 1 szczypta papryczka chili
- 1/3 natki szczypiorek
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Na początek umyj i pokrój w drobną kosteczkę paprykę oraz pomidory koktajlowe.
- Papryczkę chili posiekaj bardzo drobno, a kukurydzę odsącz.
- Rozgrzej następnie patelnię i dodaj na nią przygotowane warzywa – smaż przez kilka minut na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając.
- W międzyczasie szynkę podziel na mniejsze kawałki, a mozzarellę zetrzyj na tarce.
- Gdy warzywa na patelni będę już miękkie, przełóż je do miseczki i dodaj do nich również 250 ml płynnego białka jaj kurzych.
- Wszystko to delikatnie dopraw solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj.
- Formę posmaruj oliwą z oliwek.
- Na dnie ułóż przygotowane wcześniej kawałki szynki oraz mozzarellę. Następnie przelej na nie zawartość miseczki – poziom białka może sięgać niemal do pełnego wypełnienia formy.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włóż do niego formę.
- Piecz muffiny około 15 minut pilnując, aby muffiny nie przypiekły się zbytnio.
- W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek i na koniec udekoruj nim gotowe muffiny.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 106.9kcalWęglowodany: 2.7gBiałko: 8.5gTłuszcze: 7.1gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!