Miodownik

Składniki na formę 18cm
Ciasto:

  • 50ml oleju
  • 150g mąki pszennej
  • 80g płynnego  białka jaj @farmabialka.pl
  • 50g ksylitolu/erytrolu
  • 2 łyżeczki miodu
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 300ml mleka bez laktozy 1.5%
  • szczypta waniliowego bolero_polska lub cukier waniliowy według uznania
  • 50g kaszy manny
  • 50g dżemu 100% czarny bez lub porzeczka
  • 40g gorzkiej czekolady bez cukru +2łyżki mleka

Sposób wykonania:
💛Składniki na ciasto zagniaty i dzielimy na 3 części. 💛Na papierze do pieczenia rysujemy 3 okregi i wylepiamy ciastem. 💛Blaty pieczemy w 180C przez 12min.
💛Do gotującego się mleka z szczyptą bolero waniliowego wsypujemy kasze i bardzo energicznie mieszamy by nie powstały grudki, gotujemy do zgestnienia. 💛Blaty smarujemy dżemem, przekładamy połową masy (gdyby byla zbyt zbita to dodac trochę wody, jeśli za mało słodka to więcej bolero) i kładziemy kolejny blat, ponownie dżem, druga połowa masy i blat. 💛Na sam koniec ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą z mlekiem. Gotowe! Smacznego 🍯💛
Makro 1/10 173kcal/ 4.4B/7.4T/22.7W

 

PRZEPIS: slodkigustawosz