Składniki
Ciasto:
- 50 ml olej
- 150 g mąka pszenna
- 80 g płynne białko jaj
- 50 g ksylitol (zamiennie erytrol)
- 2 łyżeczki miód
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa:
- 300 ml mleko bez laktozy 1.5%
- 50 g kasza manna
- 50 g dżem czarny bez lub porzeczka
- cukier waniliowy według uznania
Miodownik domowej roboty
Przepis na sprawdzony miodownik przyda się w każdym domu ❤️ Z tą recepturą uda się za każdym razem 😘
Składniki
Ciasto:
- 50 ml olej
- 150 g mąka pszenna
- 80 g płynne białko jaj
- 50 g ksylitol (zamiennie erytrol)
- 2 łyżeczki miód
- 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
Masa:
- 300 ml mleko bez laktozy 1.5%
- 50 g kasza manna
- 50 g dżem czarny bez lub porzeczka
- cukier waniliowy według uznania
Sposób przygotowania
- Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 części.
- Na papierze do pieczenia rysujemy 3 okręgi i wylepiamy ciastem.
- Blaty pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 12 minut.
- Do gotującego się mleka ze szczyptą cukru waniliowego wsypujemy kaszę i bardzo energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
- Gotujemy do zgęstnienia.
- Blaty smarujemy dżemem, przekładamy połową masy (gdyby była zbyt zbita to dodać trochę wody, jeśli za mało słodka to więcej cukru) i kładziemy kolejny blat, ponownie dżem, druga połowa masy i blat.
- Na sam koniec ciasto polewamy rozpuszczoną czekoladą z mlekiem. Gotowe!
- Smacznego 🍯💛
Wartości odżywcze
Kalorie: 209.2kcalWęglowodany: 24.9gBiałko: 4.9gTłuszcze: 10.4gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!