Składniki
- 175 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- barwnik spożywczy opcjonalnie
- owoce wybrane
- bita śmietana możesz wymieszać z mascaropone
Minibezy
@ilona_kunowska podzieliła się z nami przepisem na nieodparcie słodkie i estetycznie zachwycające minibezy. Ich delikatna tekstura i możliwość personalizacji za pomocą barwników spożywczych sprawiają, że są one idealnym dodatkiem do każdej okazji. Dopełnione bitą śmietaną i owocami, stanowią prawdziwą ozdobę stołu.
Składniki
- 175 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- barwnik spożywczy opcjonalnie
- owoce wybrane
- bita śmietana możesz wymieszać z mascaropone
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy.
- Gdy się lekko spienią dodajemy łyżkę cukru i dalej ubijamy. Do chwili, aż wykorzystamy cały cukier.
- Po rozpuszczeniu cukru, dodajemy na koniec skrobię i sok z cytryny.
- Piekarnik nagrzewam do 90 stopni Celsjusza. Urządzenie ma pracować z termoobiegiem.
- Na blaszkę wyłożyłam papier do pieczenia, po czym zaczęłam wyciskać bezy.
- Do nagrzanego piekarnika wstawiam beziki i zmniejszam temperaturę do 80 stopni Celsjusza. Po czym suszę beziki ok. 3 godzin.
- Wysuszone bezy zostawiam w lekko uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia.
- W międzyczasie ubijam śmietankę z mascarpone, po czym wykładam na beziki i zdobię owocami ❤️ Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 97kcalWęglowodany: 23.5gBiałko: 2.4gTłuszcze: 0.003gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!