Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
Krem:
- 400 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
Mini torciki bezowe
Te pyszne torciki bezowe w wydaniu mini w połączeniu z mascarpone i frużeliną truskawkową to prawdziwy strzał w 10 ❤️
Składniki
- 180 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
Krem:
- 400 ml śmietana 30%
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
Sposób przygotowania
- Białko w temperaturze pokojowej ubijamy na sztywno i powoli dodajemy cukier ciągle ubijając tak, by cukier nam się dobrze rozpuścił.
- Za pomocą rękawa cukierniczego robimy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia małe blaty. Mi wyszło 10 sztuk.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140 stopni Celsjusza i wkładamy blaty bezowe do pieczenia.
- Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 100 stopni Celsjusza i suszymy bezy 2,5 godziny.
- Następnie wyłączamy piekarnik i blaty bezowe zostają w nim do wystygnięcia.
- Śmietanę ubijamy z łyżką cukru pudru na pół sztywno.
- Następnie dodajemy stopniowo mascarpone i jeszcze chwilę ubijamy.
- Na 5 płatów bezowych wykładamy połowę kremu.
- Na środku każdego kładziemy solidną łyżeczkę frużeliny i przykrywamy drugim blatem.
- Na wierzch dajemy resztę kremu.
- Układamy owoce i miętę.
- Bezy wkładamy do lodówki, aby krem nam się dobrze schłodził ❤️🍰❤️🍰
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 700.3kcalWęglowodany: 61.1gBiałko: 9.8gTłuszcze: 51.7gBłonnik: 0.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!