Składniki
Ganache z białej czekolady:
- 100 g śmietana 30%
- 100 g biała czekolada
Lemon curd:
- 80 g cukier
- 40 g masło
- 1 szt. jajko
- 1 szt. żółtko
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
Bezy:
- 170 ml płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny lub ocet
Mini tartaletki z ganache z białej czekolady i lemon curd
Zaskocz swoich gości niezwykle eleganckimi mini tartaletkami, które łączą w sobie słodycz ganache z białej czekolady, kwasowość lemon curd i chrupkość bezy. Ten wyjątkowy deser, przygotowany przez mega utalentowaną @magdasmaczna, jest idealny na każdą okazję. 😍😘🥰
Składniki
Ganache z białej czekolady:
- 100 g śmietana 30%
- 100 g biała czekolada
Lemon curd:
- 80 g cukier
- 40 g masło
- 1 szt. jajko
- 1 szt. żółtko
- sok z cytryny
- skórka z cytryny
Bezy:
- 170 ml płynne białko jaj
- 250 g cukier
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny lub ocet
Sposób przygotowania
- Zagnieć ciasto kruche i schłodź je w lodówce przez 30 minut. Rozwałkuj, wytnij i wyłóż foremki. Piecz 15-20 minut w 180°C.
Ganache
- Ganache przygotuj, podgrzewając śmietankę, dodając czekoladę i blendując. Odstaw na noc do lodówki, następnie ubij.
Lemon curd
- Lemon curd gotuj z masłem, cukrem, jajkiem, żółtkiem, sokiem i skórką z cytryny przez około 10 minut.
Bezy
- Bezy przygotuj ubijając białka z cukrem, dodając mąkę i sok. Piecz 20 minut w 120°C, a następnie 40 minut w 100°C.
Wykończenie
- Składaj deser: na tartaletkę nakładaj ganache, lemon curd i wierzch dekoruj bezami. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 2582.4kcalWęglowodany: 417.1gBiałko: 48gTłuszcze: 90.7gBłonnik: 7.3g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!