Składniki
Bezy:
- 300 g cukier drobny
- 200 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet biały, winny
Krem:
- 250 g śmietana 30%
- 120 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
Dodatki:
- truskawki do dekoracji
Mini Pavlova z mascarpone i truskawkami
Dziś mamy dla Was przepyszną bezę Pavlova w wersji mini ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 😍
Składniki
Bezy:
- 300 g cukier drobny
- 200 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet biały, winny
Krem:
- 250 g śmietana 30%
- 120 g mascarpone
- 1 łyżka cukier puder
Dodatki:
- truskawki do dekoracji
Sposób przygotowania
- W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Na początku zaczynamy ubijać od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększamy.
- Dodawać cukier, powoli i stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
- Gdy wsypiemy już cały cukier, dodajemy łyżeczkę octu winnego i łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, miksujemy chwilę.
- Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy beziki.
- Można odrysować sobie okręgi o średnicy 6- 8 cm.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 2 minuty, następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny bez termoobiegu.
- Krem to śmietana i mascarpone ubite z łyżką cukru pudru.
- Po nałożeniu kremu dodać świeże truskawki.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 232.3kcalWęglowodany: 24.1gBiałko: 3.7gTłuszcze: 14.5gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!