Składniki
Bezy:
- 300 g cukier drobny
- 200 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet winny biały
Mini Pavlova z kremem mascarpone i truskawkami
Pyszny deser w wersji mini to gotowa receptura na udane spotkanie zarówno w gronie przyjaciół, jak i rodziny 🥰 I tak się składa, że ten przepis spisze się w tej roli idealnie ❤️
Składniki
Bezy:
- 300 g cukier drobny
- 200 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka ocet winny biały
Sposób przygotowania
- W misie miksera ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Na początku zaczynamy ubijać od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększamy.
- Następnie dodajemy cukier - powoli i stopniowo, łyżka po łyżce.
- Cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany.
- Gdy wyczerpiemy cały cukier, dodajemy łyżeczkę octu winnego i łyżeczkę skrobi ziemniaczanej, miksujemy chwilę.
- Pianę z białek przekładamy do rękawa cukierniczego, po czym na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy beziki.
- Można odrysować sobie okręgi o średnicy 6-8 cm.
- Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 2 minuty.
- Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny bez termoobiegu.
- Krem to śmietana i mascarpone ubite z łyżką cukru pudru.
- Po przełożeniu kremu, dodajemy świeże truskawki.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 93.3kcalWęglowodany: 22.5gBiałko: 2.2gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!