Składniki
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 70 g puree z pieczonej dyni
- 10 g mąka pełnoziarnista
- sól
- zioła ulubione
Dodatki
- 35 g wędzony sera kozi
- 1 szt. grillowana gruszka
- rukola do dekoracji
- 5 g prażone orzechy nerkowca
- syrop klonowy do polania na wierzch
Mini omleciki dyniowe z kozim serem, gruszką i rukolą
Przepis od @misia.sniegocka na mini omleciki dyniowe z dodatkami to idealna propozycja na smaczne i oryginalne śniadanie, obiad, czy kolację. Kombinacja dyni z kozim serem, grillowaną gruszką i chrupiącą rukolą zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.
Składniki
- 1 szt. jajko
- 60 g płynne białko jaj
- 70 g puree z pieczonej dyni
- 10 g mąka pełnoziarnista
- sól
- zioła ulubione
Dodatki
- 35 g wędzony sera kozi
- 1 szt. grillowana gruszka
- rukola do dekoracji
- 5 g prażone orzechy nerkowca
- syrop klonowy do polania na wierzch
Sposób przygotowania
- Wszystko dokładnie zblendować.
- Następnie połowę masy wylać na małą rozgrzaną patelnię, zwilżoną masełkiem w sprayu i smażyć z obu stron.
- Powtórzyć czynność z kolejnym omlecikiem.
- Usmażone omleciki położyć na większej patelni.
- Na każdym omlecie ułożyć kozi ser i grillowaną gruszkę oraz rukolę.
- Złożyć na pół i smażyć jeszcze chwilę na malutkim palniku, aby ser się rozpuścił.
- Podawać natychmiast, polane syropem klonowym i posypane prażonymi orzechami nerkowca.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 107.2kcalWęglowodany: 8gBiałko: 7.9gTłuszcze: 5.1gBłonnik: 1.7g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!