Przepis od: @kulinatorka
10

Składniki

Frużelina malinowa:

Krem kokosowy:

Mini biszkopciki kokosowo-malinowe

Sobotni poranek to idealny czas na przygotowanie wyjątkowego deseru, który zachwyci wszystkich swoim smakiem i wyglądem. Przepis na białkowe mini biszkopciki kokosowo-malinowe od @kulinatorka łączy w sobie delikatność biszkoptu, świeżość malin i egzotyczny smak kokosu, tworząc idealną kompozycję na słodkie chwile.
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 13 minutes
10

Składniki

Frużelina malinowa:

Krem kokosowy:

Sposób przygotowania

  • Biszkopciki: na papierze do pieczenia odrysowujemy okręgi o średnicy ok. 10 cm. Obracamy papier na drugą stronę, kładziemy na blaszce i natłuszczamy go. Biszkopcików powinno wyjść ok. 10 sztuk.
  • Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wsypujemy po trochę cukru i ubijamy całość na sztywno.
  • Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszając.
  • Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni Celsjusza z funkcją termoobieg.
  • Na okręgi nakładamy masę.
  • Pieczemy przez ok. 10 min i ciepłe odklejamy od papieru. Mogą lekko przywrzeć dlatego trzeba to robić ostrożnie.
  • Biszkopciki delikatnie zwijamy na pół i układamy ciasno w naczyniu, żeby zachowały kształt.
  • Frużelina: maliny gotujemy do czasu, aż puszczą sok.
  • Przecieramy je przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
  • Gotujemy ponownie z dodatkiem cukru/miodu.
  • W zimnej wodzie rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotujących się malin energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Maliny mają mieć konsystencję gęstego kisielu.
  • Krem: śmietankę razem serkiem i cukrem ubijamy na sztywno
  • Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
  • Biszkopty napełniamy kremem kokosowym i polewamy sosem malinowym. Można posypać prażonym kokosem. Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 283.6kcalWęglowodany: 18.2gBiałko: 6.2gTłuszcze: 20.8gBłonnik: 2.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.