Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 40 g cukier
- 2 łyżki sok z cytryny
- 4 łyżki masło rozpuszczone i przestudzone
- 100 g mąka pszenna tortowa
- 20 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Frużelina malinowa:
- 300 g maliny mrożone
- 2 łyżki cukier lub miód
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 4-5 łyżek woda zimna
Krem kokosowy:
- 250 ml śmietanka 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier
- 2 łyżki wiórki kokosowe
Mini biszkopciki kokosowo-malinowe
Sobotni poranek to idealny czas na przygotowanie wyjątkowego deseru, który zachwyci wszystkich swoim smakiem i wyglądem. Przepis na białkowe mini biszkopciki kokosowo-malinowe od @kulinatorka łączy w sobie delikatność biszkoptu, świeżość malin i egzotyczny smak kokosu, tworząc idealną kompozycję na słodkie chwile.
Składniki
- 200 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 40 g cukier
- 2 łyżki sok z cytryny
- 4 łyżki masło rozpuszczone i przestudzone
- 100 g mąka pszenna tortowa
- 20 g mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Frużelina malinowa:
- 300 g maliny mrożone
- 2 łyżki cukier lub miód
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 4-5 łyżek woda zimna
Krem kokosowy:
- 250 ml śmietanka 30%
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier
- 2 łyżki wiórki kokosowe
Sposób przygotowania
- Biszkopciki: na papierze do pieczenia odrysowujemy okręgi o średnicy ok. 10 cm. Obracamy papier na drugą stronę, kładziemy na blaszce i natłuszczamy go. Biszkopcików powinno wyjść ok. 10 sztuk.
- Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania, wsypujemy po trochę cukru i ubijamy całość na sztywno.
- Dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszając.
- Piekarnik nagrzewamy do 160-170 stopni Celsjusza z funkcją termoobieg.
- Na okręgi nakładamy masę.
- Pieczemy przez ok. 10 min i ciepłe odklejamy od papieru. Mogą lekko przywrzeć dlatego trzeba to robić ostrożnie.
- Biszkopciki delikatnie zwijamy na pół i układamy ciasno w naczyniu, żeby zachowały kształt.
- Frużelina: maliny gotujemy do czasu, aż puszczą sok.
- Przecieramy je przez sitko, żeby pozbyć się pestek.
- Gotujemy ponownie z dodatkiem cukru/miodu.
- W zimnej wodzie rozpuszczamy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewamy do gotujących się malin energicznie mieszając. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Maliny mają mieć konsystencję gęstego kisielu.
- Krem: śmietankę razem serkiem i cukrem ubijamy na sztywno
- Dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy.
- Biszkopty napełniamy kremem kokosowym i polewamy sosem malinowym. Można posypać prażonym kokosem. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 283.6kcalWęglowodany: 18.2gBiałko: 6.2gTłuszcze: 20.8gBłonnik: 2.4g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!