Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem:
- 500 ml śmietana 30%
- 500 g mascarpone
- 6 łyżek cukier puder
- 9 łyżek mus z mango
- owoce wg uznania
Mini bezy z pysznym kremem i świeżymi owocami
Chrupiące beziki w połączeniu z genialnym kremem, przepysznym musem z mango oraz świeżymi owocami to prawdziwy strzał w 10! 🥰❤️
Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem:
- 500 ml śmietana 30%
- 500 g mascarpone
- 6 łyżek cukier puder
- 9 łyżek mus z mango
- owoce wg uznania
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubić na sztywną pianę.
- Po chwili zacząć dodawać małymi partiami drobny cukier.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Powstałą mieszankę przełóż do rękawa cukierniczego.
- Uformuj małe łódeczki i wstaw je do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz przez kolejne 85 minut.
Krem:
- W międzyczasie przygotuj krem na bazie mascarpone.
- W tym celu ubij śmietankę i po chwili zacznij dodawać małymi partiami serek mascarpone.
- Na koniec dodaj cukier puder.
- Upieczone i ostudzone bezy wypełnij musem z mango oraz wcześniej przygotowanym kremem.
- Na koniec dodaj świeże owoce. Smacznego 🥰🥰
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 542.9kcalWęglowodany: 28.7gBiałko: 7.7gTłuszcze: 45.2gBłonnik: 0.04g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!