Składniki
Mini bezy:
- 120 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 200 g cukier drobny
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 op. śmietan-fix
Dodatki:
Mini bezy z kremem mascarpone i świeżymi owocami
Odkryj przepis na cudowne mini bezy z kremem i owocami, idealne na każdą okazję. Przepis od @joannaberdzik to gwarancja nie tylko świetnego smaku, ale i efektownej prezentacji.
Składniki
Mini bezy:
- 120 ml płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 200 g cukier drobny
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki sok z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanka 30%
- 2 łyżki cukier puder
- 1 op. śmietan-fix
Dodatki:
Sposób przygotowania
- Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni Celsjusza
- Białka ubić na sztywno z solą
- Stopniowo dodawać drobny cukier, po łyżce cały czas mieszając
- Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca
- Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijać jeszcze przez minutę
- Wyłożyć na papier, formując 8 dysków
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni
- Piec przez 45 minut. Wyłączyć piekarnik, ale pozostawić bezy w zamkniętym piekarniku do ostygnięcia na godzinę
- Krem: bardzo zimny ser i śmietankę ubijać jednocześnie z cukrem pudrem przez ok. minutę, do czasu aż masa zwiększy objętość i będzie sztywna
- Krem wyłożyć na bezę i udekorować ulubionymi owocami. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 304.8kcalWęglowodany: 20.7gBiałko: 4.5gTłuszcze: 23.3gBłonnik: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!