Składniki
Bezy:
- 190 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem do bez:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietana 36%
- 2 łyżki cukier puder
Dodatki:
- owoce świeże
Mini bezy z kremem i owocami
Przepyszne bezy w wydaniu mini z genialnym kremem i świeżymi owocami - obok takiego trio nie sposób przejść obojętnie 🥰
Składniki
Bezy:
- 190 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
- 1 szczypta sól
Krem do bez:
- 250 g mascarpone
- 400 ml śmietana 36%
- 2 łyżki cukier puder
Dodatki:
- owoce świeże
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubić wraz ze solą.
- Gdy będą w miarę sztywne, dodawać po łyżce cukru.
- Ubijamy całość ok. 10 minut.
- Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, po czym krótko mieszamy.
- Powstałą mieszankę przekładamy do rękawa cukierniczego i formujemy bezy.
- Następnie pieczemy je w temperaturze 110 stopni Celsjusza. Ja swoje beziki piekłam przez 2.5 godziny i zostawiłam je w piekarniku na całą noc.
Krem do bez:
- Wszystkie składniki ubijamy na sztywny krem.
- Następnie przekładamy do rękawa i nakładamy na bezy.
- Na koniec dekorujemy ulubionymi owocami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 395.2kcalWęglowodany: 21.4gBiałko: 6.3gTłuszcze: 32.4gBłonnik: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!