Składniki
Bezy:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 300 ml śmietana
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
Mini bezy z frużeliną jagodową
Genialne bezy w wydaniu mini z przepysznym kremem i domowej roboty frużeliną jagodową to po prostu genialna kombinacja smakowa ❤️ Zresztą za moment sami się przekonacie 😍
Składniki
Bezy:
- 120 g płynne białko jaj
- 200 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 300 ml śmietana
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
Bezy:
- Ubij białka, a kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, zacznij dodawać małymi partiami cukier.
- Kolejną porcję cukru dodawaj zawsze po rozpuszczeniu poprzedniej.
- Masa musi być bardzo sztywna. Na sam koniec zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę oraz sok z cytryny, po czym wszystko połącz.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
- Rozłóż papier do pieczenia, a powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego.
- Ja do formowania użyłam okręgu metalowego, taki do wyciskania ciastek lub pierogów.
- Zamocz metalową obręcz w gorącej wodzie, wytrzyj ręcznikiem papierowym i do środka wyłóż masę bezową.
- Łyżeczką możesz zrobić zagłębienie na krem.
- Wyjmij obręcz i rób tak z kolejnymi bezami.
- Mi w sumie wyszło 5 mini bez z podanych składników.
- Bezy wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 80 stopni Celsjusza, po czym susz je około 2,5 godziny.
Krem:
- W międzyczasie przygotuj krem.
- W tym celu ubij na gęsty krem schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
- Wyłóż krem na ostudzone bezy.
Frużelina jagodowa:
- Jagody podgrzej z cukrem w garnuszku.
- Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do gotujących się jagód.
- Odstaw do ostudzenia, po czym udekoruj nią mini bezy.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 403.9kcalWęglowodany: 45.2gBiałko: 6.5gTłuszcze: 22.9gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!