Przepis od: @co_wcina_ewelina
5

Składniki

Bezy:

Krem:

Frużelina jagodowa:

Mini bezy z frużeliną jagodową

Genialne bezy w wydaniu mini z przepysznym kremem i domowej roboty frużeliną jagodową to po prostu genialna kombinacja smakowa ❤️ Zresztą za moment sami się przekonacie 😍
Przygotowanie: 45 minutes
Pieczenie: 2 hours 30 minutes
Czas całkowity: 3 hours 15 minutes
5

Składniki

Bezy:

Krem:

Frużelina jagodowa:

Sposób przygotowania

Bezy:

  • Ubij białka, a kiedy pojawią się pierwsze pęcherzyki powietrza, zacznij dodawać małymi partiami cukier.
  • Kolejną porcję cukru dodawaj zawsze po rozpuszczeniu poprzedniej.
  • Masa musi być bardzo sztywna. Na sam koniec zmniejsz obroty miksera i dodaj mąkę oraz sok z cytryny, po czym wszystko połącz.
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni Celsjusza.
  • Rozłóż papier do pieczenia, a powstałą masę przełóż do rękawa cukierniczego.
  • Ja do formowania użyłam okręgu metalowego, taki do wyciskania ciastek lub pierogów.
  • Zamocz metalową obręcz w gorącej wodzie, wytrzyj ręcznikiem papierowym i do środka wyłóż masę bezową.
  • Łyżeczką możesz zrobić zagłębienie na krem.
  • Wyjmij obręcz i rób tak z kolejnymi bezami.
  • Mi w sumie wyszło 5 mini bez z podanych składników.
  • Bezy wstaw do piekarnika i zmniejsz temperaturę do 80 stopni Celsjusza, po czym susz je około 2,5 godziny.

Krem:

  • W międzyczasie przygotuj krem.
  • W tym celu ubij na gęsty krem schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone i cukrem pudrem.
  • Wyłóż krem na ostudzone bezy.

Frużelina jagodowa:

  • Jagody podgrzej z cukrem w garnuszku.
  • Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do gotujących się jagód.
  • Odstaw do ostudzenia, po czym udekoruj nią mini bezy.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 403.9kcalWęglowodany: 45.2gBiałko: 6.5gTłuszcze: 22.9gBłonnik: 1.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.