Składniki
Bezy:
- 250 g płynne białko jaj
- 400 g cukier puder
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietana 36%
- 100 g cukier puder
- owoce do dekoracji
- posypka do dekoracji
Mini bezy z delikatnym kremem i świeżymi owocami
Sprawdzony przepis na bezy zawsze się przyda ❤️ A z tą recepturą przygotujesz je w genialnym wydaniu 🥰 Prawdziwe arcydzieła sztuki, które można zjeść 😘
Składniki
Bezy:
- 250 g płynne białko jaj
- 400 g cukier puder
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietana 36%
- 100 g cukier puder
- owoce do dekoracji
- posypka do dekoracji
Sposób przygotowania
Bezy:
- Zacznij ubijać białka.
- W momencie kiedy białka będą białe, zacznij dodawać cukier. Po dwie łyżki.
- Ubijaj kilka minut i dodaj kolejne łyżki cukru pudru i tak do chwili, aż skończy się cukier.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Białka przełóż do rękawa cukierniczego.
- Odetnij końcówkę i wyciskaj mini bezy.
- Lekko spłaszcz je łopatką.
- Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 90 stopni Celsjusza na termoobiegu. Czas pieczenia to 2,5 godziny.
- Studź mini bezy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Krem:
- Schłodzone mascarpone i śmietankę ubij na średnich obrotach, dodaj cukier puder i jeszcze chwilkę ubijaj.
- Krem przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną tylką.
- Wyciśnij krem na mini bezy.
- Ozdób owocami i podawaj.
- Ps. Ja na koniec krusze bezika na mini bezy ❤️
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 131.5kcalWęglowodany: 34.9gBiałko: 3.4gTłuszcze: 12.3gBłonnik: 0.03g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!