Składniki
Bezy:
- 150 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 200 g mascarpone
- 250 g śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
Mini bezy pavlova
Te genialne mini bezy to prawdziwe niebo w gębie ❤️ Kiedy raz ich skosztujecie, już zawsze będziecie do nich wracać 😍
Składniki
Bezy:
- 150 g płynne białko jaj
- 200 g cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 200 g mascarpone
- 250 g śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
Bezy:
- Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni Celsjusza.
- Białka ubijamy na sztywno, gdy zaczną robić się sztywne dodajemy po łyżce cukru.
- Ubijamy białka do momentu, aż cukier rozpuści się, a masa będzie sztywna i lśniąca.
- Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny.
- Na najniższych obrotach mikserem połączyć składniki.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do rękawa cukierniczego nakładamy masę i robimy kółeczka na blaszce w odstępach.
- Pieczemy 25 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
- Później zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i pieczemy jeszcze przez 1,5 godziny.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Masa:
- Do miski wlewamy śmietankę i serek mascarpone.
- Zaczynamy miksować na małych obrotach, potem stopniowo je zwiększamy.
- Dodajemy cukier puder i ubijamy, aż masa będzie sztywna.
- Gotowym kremem dekorujemy mini bezy.
- Na koniec dodajemy świeże owoce, listki mięty i kawałki czekolady.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 240.1kcalWęglowodany: 17gBiałko: 3.8gTłuszcze: 18gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!