Składniki
- 175 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Mini bezy pavlova z nutą różaną
Prezentujemy przepis na przepiękne mini bezy pavlova, które są prawdziwym arcydziełem cukierniczej sztuki, dzięki @ilona_kunowska. Te delikatne słodkości, muśnięte różem, będą wspaniałym dodatkiem do każdej uroczystości.
Składniki
- 175 g płynne białko jaj
- 250 g cukier drobny
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Rozpocząć od ubicia białek jaj.
- Gdy białka lekko się spienią, dodawać stopniowo po 1 łyżce cukru, kontynuując ubijanie, aż do wyczerpania całego cukru.
- Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, włączyć do masy skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny.
- Do rękawa cukierniczego dodać odrobinę barwnika spożywczego, a następnie formować na blasze beziki.
- Piec w piekarniku nagrzanym do 90°C, po czym zmniejszyć temperaturę do 80°C i suszyć bezy przez 2 do 3 godzin.
- Po upieczeniu pozostawić bezy w piekarniku lekko uchylonym, aby całkowicie wystygły.
- Ubić śmietankę z mascarpone, nałożyć na ostudzone bezy i dekorować według uznania.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 177.6kcalWęglowodany: 42.3gBiałko: 3.2gTłuszcze: 0.1gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!