Składniki
Beza:
- 300 g cukier puder
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem mascarpone:
- 200 g mascarpone
- 300 g śmietana 30% mocno schłodzona
- 30 g cukier
Dekoracja:
Mini bezy Pavlova domowej roboty
Z tym genialnym przepisem jeszcze dziś wyczarujecie w swoich domach przepyszne bezy Pavlova w wersji mini ❤️ Prezentują się niesamowicie uroczo ❤️
Składniki
Beza:
- 300 g cukier puder
- 180 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka skrobia ziemniaczana
- 1 łyżeczka sok z cytryny
Krem mascarpone:
- 200 g mascarpone
- 300 g śmietana 30% mocno schłodzona
- 30 g cukier
Dekoracja:
Sposób przygotowania
Bezy:
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 150 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do suchego naczynia wlewamy odważone białka i dodajemy szczyptę soli.
- Ubijamy do uzyskania sztywnej piany.
- Stopniowo dodajemy po łyżce cukier puder, cały czas ubijając.
- Po wrzuceniu całego cukru, dodajemy skrobię ziemniaczaną i sok z cytryny, po czym ubijamy jeszcze przez minutę.
- Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na przygotowanej blasze wyciskamy najpierw podstawę koszyczka, a później boki.
- Z takiej ilość powinno wyjść 8 sztuk.
- Bezy wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 5 minut w temperaturze 120 stopni Celsjusza.
- Później zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy jeszcze przez 2 godziny.
- Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy bezy jeszcze przez 30 minut.
- Następnie przekładamy na kratkę kuchenną do całkowitego ostudzenia.
Krem:
- Do miski od miksera wlewamy śmietanę, serek mascarpone i cukier.
- Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji ok. 1-1,5 min.
- Przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki.
- Następnie wyciskamy na ostudzone mini bezy.
- Na koniec dodajemy świeże owoce.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 365.3kcalWęglowodany: 32.4gBiałko: 5.3gTłuszcze: 24.9gBłonnik: 0.02g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!