Sk艂adniki
Beza:
- 180 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 艂y偶ka m膮ka ziemniaczana
- 1 艂y偶ka sok z cytryny
- 1 szczypta s贸l
Krem:
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki 艣mietanka 30%, zimna
- 3 艂y偶ki cukier puder
Mini beziki z przepysznym kremem i owocami
Pomys艂贸w na pyszny deser dla ca艂ej rodziny nigdy za wiele 馃グ Oto kolejna ciekawa propozycja, kt贸rej nie mo偶ecie przegapi膰 馃構
Sk艂adniki
Beza:
- 180 g p艂ynne bia艂ko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 艂y偶ka m膮ka ziemniaczana
- 1 艂y偶ka sok z cytryny
- 1 szczypta s贸l
Krem:
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki 艣mietanka 30%, zimna
- 3 艂y偶ki cukier puder
Spos贸b przygotowania
Bezy:
- Piekarnik nagrza艂am do聽180 stopni Celsjusza.聽
- Blach臋 wy艂o偶y艂am papierem do pieczenia i odrysowa艂am 6 k贸艂ek 艣rednicy 12 cm.
- Bia艂ka ubi艂am na sztywno z ma艂膮 szczypt膮 soli.
- Nast臋pnie stopniowo dodawa艂am cukier. Po 1 艂y偶ce - ca艂y czas ubijaj膮c po ka偶dej dodanej porcji cukru.
- Gdy piana by艂a bardzo sztywna, g臋sta i b艂yszcz膮ca, ubija艂am jeszcze przez kolejne 3 minuty.
- Na koniec doda艂am m膮k臋 ziemniaczan膮 oraz sok z cytryny i ubija艂am jeszcze przez minut臋.
- W艂o偶y艂am mieszank臋 na bezy do r臋kawa cukierniczego i wycisn臋艂am na papier do wcze艣niej narysowanych k贸艂ek na dno i po bokach, pozostawiaj膮c pusty 艣rodek.
- Wstawi艂am bezy do piekarnika nagrzanego do聽180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszy艂am temperatur臋 do 150 stopni Celsjusza.
- Piek艂am je przez 90 minut.聽Pozostawi艂am w piekarniku do ca艂kowitego ostygni臋cia聽na ca艂膮 noc.
Krem:
- Serek mascarpone ubija艂am z zimn膮 艣mietank膮 i cukrem pudrem do momentu zwi臋kszenia obj臋to艣ci.
- Krem w艂o偶y艂am do r臋kawa cukierniczego i wycisn臋艂am do 艣rodka.
- Na koniec udekorowa艂am owocami i posypa艂am cukrem pudrem.
- Smacznego!
Warto艣ci od偶ywcze (na porcj臋)
Kalorie: 355.1kcalW臋glowodany: 42.3gBia艂ko: 6.3gT艂uszcze: 18.9gB艂onnik: 0.1g
Pr贸bowa艂e艣/a艣 ju偶?Oce艅 ten przepis!