6

Składniki

Beza:

Krem:

Mini beziki z przepysznym kremem i owocami

Pomysłów na pyszny deser dla całej rodziny nigdy za wiele 🥰 Oto kolejna ciekawa propozycja, której nie możecie przegapić 😋
Przygotowanie: 30 minutes
Pieczenie: 1 hour 30 minutes
Czas całkowity: 2 hours
6

Składniki

Beza:

Krem:

Sposób przygotowania

Bezy:

  • Piekarnik nagrzałam do 180 stopni Celsjusza. 
  • Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i odrysowałam 6 kółek średnicy 12 cm.
  • Białka ubiłam na sztywno z małą szczyptą soli.
  • Następnie stopniowo dodawałam cukier. Po 1 łyżce - cały czas ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
  • Gdy piana była bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca, ubijałam jeszcze przez kolejne 3 minuty.
  • Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijałam jeszcze przez minutę.
  • Włożyłam mieszankę na bezy do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na papier do wcześniej narysowanych kółek na dno i po bokach, pozostawiając pusty środek.
  • Wstawiłam bezy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni Celsjusza.
  • Piekłam je przez 90 minut. Pozostawiłam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia na całą noc.

Krem:

  • Serek mascarpone ubijałam z zimną śmietanką i cukrem pudrem do momentu zwiększenia objętości.
  • Krem włożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam do środka.
  • Na koniec udekorowałam owocami i posypałam cukrem pudrem.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 355.1kcalWęglowodany: 42.3gBiałko: 6.3gTłuszcze: 18.9gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

No products in the cart.