Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanka 30%, zimna
- 3 łyżki cukier puder
Mini beziki z przepysznym kremem i owocami
Pomysłów na pyszny deser dla całej rodziny nigdy za wiele 🥰 Oto kolejna ciekawa propozycja, której nie możecie przegapić 😋
Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier drobny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
Krem:
- 250 g mascarpone
- 1/2 szklanki śmietanka 30%, zimna
- 3 łyżki cukier puder
Sposób przygotowania
Bezy:
- Piekarnik nagrzałam do 180 stopni Celsjusza.
- Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia i odrysowałam 6 kółek średnicy 12 cm.
- Białka ubiłam na sztywno z małą szczyptą soli.
- Następnie stopniowo dodawałam cukier. Po 1 łyżce - cały czas ubijając po każdej dodanej porcji cukru.
- Gdy piana była bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca, ubijałam jeszcze przez kolejne 3 minuty.
- Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i ubijałam jeszcze przez minutę.
- Włożyłam mieszankę na bezy do rękawa cukierniczego i wycisnęłam na papier do wcześniej narysowanych kółek na dno i po bokach, pozostawiając pusty środek.
- Wstawiłam bezy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i od razu zmniejszyłam temperaturę do 150 stopni Celsjusza.
- Piekłam je przez 90 minut. Pozostawiłam w piekarniku do całkowitego ostygnięcia na całą noc.
Krem:
- Serek mascarpone ubijałam z zimną śmietanką i cukrem pudrem do momentu zwiększenia objętości.
- Krem włożyłam do rękawa cukierniczego i wycisnęłam do środka.
- Na koniec udekorowałam owocami i posypałam cukrem pudrem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 355.1kcalWęglowodany: 42.3gBiałko: 6.3gTłuszcze: 18.9gBłonnik: 0.1g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!