Mini beziki z lemon curd i bitą śmietaną
Święta Wielkanocne to czas, kiedy na naszych stołach królują nie tylko tradycyjne potrawy, ale również słodkości. Mini beziki z lemon curd i bitą śmietaną to przepis od @iza_w_kuchni, który z pewnością zachwyci wszystkich miłośników delikatnych i orzeźwiających deserów. Te małe słodkości są nie tylko piękne, ale i niezwykle smaczne, a ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Sposób przygotowania
Bezy
- Białka ubijamy na sztywną masę. Dodajemy stopniowo cukier (ja miksowałam z 10-15 min).
- Gdy dodamy już cały cukier, wsypujemy mąkę i wlewamy sok z cytryny. Całość chwilę mieszamy.
- Nagrzewamy wcześniej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Formujemy małe bezy i wkładamy je do piekarnika. Od razu zmniejszamy temperaturę do 80 stopni Celsjusza, po czym pieczemy mini bezy przez 2 godziny.
Lemon curd
- Ustawiamy garnek z wodą na palniku, po czym doprowadzamy do wrzenia.
- Następnie ścieramy skórkę z cytryn do metalowej miseczki i wyciskamy z nich sok.
- Jako kolejne składniki dodajemy: cukier, jajka i masło.
- Miseczkę z zawartością kładziemy na garnek z gotującą się wodą i mieszamy dosyć często, aż do uzyskania konsystencji rzadkiego budyniu (10-15 min).
- Następnie przelewamy przez sitko, wtedy uzyskamy idealny gładki sos beż żadnych grudek.
- Nakładamy go na ostudzone bezy, dodajemy bitą śmietanę, świeże owoce oraz listki mięty do dekoracji. Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 601kcalWęglowodany: 152.4gBiałko: 6.4gTłuszcze: 1.3gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!