Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 200 ml śmietana 30% dobrze schłodzona
- 250 g mascarpone schłodzone
- 1 łyżka cukier puder
Mini beziki z kremem
Chrupiące bezy z dodatkiem pysznego kremu i świeżych owoców to gotowa receptura na genialny deser na każdą okazję 😍
Składniki
Beza:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier
- 1 łyżka sok z cytryny
- 1 łyżka mąka ziemniaczana
Krem:
- 200 ml śmietana 30% dobrze schłodzona
- 250 g mascarpone schłodzone
- 1 łyżka cukier puder
Sposób przygotowania
Bezy:
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając do chwili, aż cukier się rozpuści.
- Następnie dodaj łyżkę soku z cytryny i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec wsyp łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 150 stopni Celsjusza z termoobiegiem.
- Pianę przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj krążki na papierze do pieczenia.
- Następnie wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut.
- Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 120 stopni Celsjusza i piecz jeszcze przez 90 minut.
- Wyłącz piekarnik, otwórz drzwiczki piekarnika i pozostaw na kilka godzin do wysuszenia.
- Ja piekę wieczorem i zostawiam na całą noc.
Krem:
- W międzyczasie przygotuj krem.
- Wszystkie składniki umieść w misie miksera.
- Następnie zacznij ubijanie od wolniejszych obrotów.
- Po czym zwiększ obroty i ubij.
- Schłodzone bezy udekoruj kremem, owocami i świeżą miętą.
- Smacznego!
Wideo
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 277.4kcalWęglowodany: 24.9gBiałko: 4.3gTłuszcze: 18.5gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!