Składniki
Bezy:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 200 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder opcjonalnie
- kilka kropel aromat kokosowy
Mini beziki z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną
Szukacie pomysłu na sprawdzony deser, który zachwyci gości zarówno smakiem, jak i wyglądem? Ten przepis spisze się w tej roli idealnie 🥰❤️ Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍
Składniki
Bezy:
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 200 g cukier
- 2 łyżeczki mąka ziemniaczana
Krem mascarpone:
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietana 30%
- 2 łyżki cukier puder opcjonalnie
- kilka kropel aromat kokosowy
Sposób przygotowania
- Białka ubijamy na sztywno.
- Dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając mikserem.
- Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści (sprawdzamy to nabierając małą ilość na palce i pocierając - nie ma być ziarenek cukru).
- Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
- Przy pomocy rękawa cukierniczego formujemy 8-10 mini bezików na blaszce wyłożonej pergaminem.
- Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i natychmiast zmniejszamy do 100-110 stopni.
- Beziki pieczemy ok. 1,5 godziny, obserwując aby nie zbrązowiały.
- Muszą być lekkie i kruche.
- Dekorujemy kremem z mascarpone, frużeliną, śmietaną oraz dowolnymi owocami.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 61.2kcalWęglowodany: 4.1gBiałko: 1gTłuszcze: 4.6gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!