Przepis od: @ladyhashii
40

Składniki

Bezy:

Krem mascarpone:

Dodatki:

Mini beziki z frużeliną truskawkową i bitą śmietaną

Szukacie pomysłu na sprawdzony deser, który zachwyci gości zarówno smakiem, jak i wyglądem? Ten przepis spisze się w tej roli idealnie 🥰❤️ Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍
Przygotowanie: 40 min.
Pieczenie: 1 godzina 30 min.
Czas całkowity: 2 godz. 10 min.
40

Składniki

Bezy:

Krem mascarpone:

Dodatki:

Sposób przygotowania

  • Białka ubijamy na sztywno.
  • Dodajemy po łyżce cukru, ciągle ubijając mikserem.
  • Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści (sprawdzamy to nabierając małą ilość na palce i pocierając - nie ma być ziarenek cukru).
  • Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy.
  • Przy pomocy rękawa cukierniczego formujemy 8-10 mini bezików na blaszce wyłożonej pergaminem.
  • Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i natychmiast zmniejszamy do 100-110 stopni.
  • Beziki pieczemy ok. 1,5 godziny, obserwując aby nie zbrązowiały.
  • Muszą być lekkie i kruche.
  • Dekorujemy kremem z mascarpone, frużeliną, śmietaną oraz dowolnymi owocami.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze

Kalorie: 61.2kcalWęglowodany: 4.1gBiałko: 1gTłuszcze: 4.6gBłonnik: 0.01g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!