Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 170 g drobny cukier
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- 75 g czekolada gorzka 70% kakao
- kakao gorzkie, sypkie, do dekoracji
Mini Beziki
Słodkości w życiu nigdy za wiele, dlatego też przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem na mini beziki 😘😍🥰 Te małe piękności stworzyła niesamowita @rutkowska_ann ❤❤❤.
Składniki
- 120 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 170 g drobny cukier
- 1/2 łyżeczki sok z cytryny
- 75 g czekolada gorzka 70% kakao
- kakao gorzkie, sypkie, do dekoracji
Sposób przygotowania
- Czekoladę należy roztopić w kąpieli wodnej i zostawić do przestygnięcia
- W tym czasie trzeba ubić na sztywno białka
- Gdy tylko białka się ubiją, należy zacząć dodawać stopniowo po łyżce cukier, cały czas ubijając
- Następnie dolać sok z cytryny oraz szczyptę soli
- Na wierzch ubitej piany wylać roztopioną wcześniej czekoladę, jednak w żadnym wypadku nie mieszać
- Teraz można już wykładać mini beziki łyżką na papier do pieczenia
- Beziki należy piec przez 1,5 godziny w nagrzanym do 125 stopni Celsjusza piekarniku
- Gotowe bezy można oprószyć gorzkim kakao
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 117.8kcalWęglowodany: 20.6gBiałko: 1.9gTłuszcze: 3.4gBłonnik: 0.8g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!