Migdałowe ciasteczka waniliowe

Składniki(na ok. 20 sztuk):

  • 80 g płynnego białka jaj @farmabialka.pl
  • 180 g mąki migdałowej/zmielonych migdałów
  • 120-140 g słodzika (erytrytolu/ksylitolu/cukru)
  •  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  •  słodzik w pudrze do obtoczenia
  •  kilka migdałów do ozdoby

Przygotowanie:
1. Białka ubić na sztywno, dodać resztę składników i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia, nabierać masę do ręki (będzie delikatna, ale formowanie nie powinno sprawić większych trudności) i formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w pudrze i układać na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem, można wcisnąć po migdałku w ciastko, piec ok. 15 min w 180*C (ciasteczka na zewnątrz będą kruche, ale w środku cudownie mięciutkie), wyjąć z piekarnika i zostawić na blaszce do ostudzenia:

 

PRZEPIS: paulalovesparis

https://www.instagram.com/p/CCEMlfXp0wm/