Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka pszenna
- masło wg uznania
- bita śmietana do dekoracji
- świeże owoce do dekoracji
Mega puszysty omlet biszkoptowy na słodko
Z tak przygotowanym omletem na śniadanie każdy dzień będzie udany 👍🥰
Składniki
- 150 g płynne białko jaj
- 1 szczypta sól
- 1 łyżka mąka pszenna
- masło wg uznania
- bita śmietana do dekoracji
- świeże owoce do dekoracji
Sposób przygotowania
- Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
- Po uzyskaniu efektu sztywnej piany, dodaj do białek łyżkę mąki pszennej i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji 🙂
- Na rozgrzaną patelnię wrzuć trochę masła. Po rozpuszczeniu się masła, na patelnię wylej ciasto i smaż do chwili, aż omlet nabierze złocistego koloru.
- Po około 3 minutach przewróć omlet na drugą stronę. I smaż przez kolejne 3 minuty.
- Gotowy omlet przełóż na talerz i udekoruj przy pomocy bitej śmietany i ulubionych świeżych owoców. Dodajemy bitą śmietanę i owoce.
- Omlet biszkoptowy najlepiej podawać bezpośrednio po przygotowaniu 🙂
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 117.7kcalWęglowodany: 8.4gBiałko: 17.1gTłuszcze: 1.1gBłonnik: 0.2g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!