Przepis od: @wewiorka_odkuchni
8

Składniki

Bezy:

Krem:

Mały torcik bezowy

Z tym genialnym przepisem jeszcze dziś zrobicie dla swoich bliskich prawdziwe arcydzieło kulinarne w słodkim wydaniu ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 🥰
Przygotowanie: 30 min.
Pieczenie: 2 godz. 5 min.
Czas całkowity: 2 godz. 35 min.
8

Składniki

Bezy:

Krem:

Sposób przygotowania

  • Białka przelewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.
  • Lekko zwiększamy obroty miksera i stopniowo dodajemy cukier (mniej więcej po 1-2 łyżki) i ubijamy przez około 7-8 minut.
  • Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny i ubijamy jeszcze około 2-3 minuty.
  • Na papierze do pieczenia formujemy torcik - wylewamy pianę i wyciągamy boki do góry.
  • Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na kilka minut.
  • Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy bezę przez 2 godziny.
  • W międzyczasie przygotowujemy krem - ubitą śmietanę łączymy z mascarpone i ksylitolem.
  • Na ostudzoną bezę wykładamy krem, układamy owoce oraz miętę.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze (na porcję)

Kalorie: 340.6kcalWęglowodany: 29.2gBiałko: 5.4gTłuszcze: 23.3gBłonnik: 0.004g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!
close

Brak produktów w koszyku.