Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier użyjcie lepiej drobnego cukru, bo ten zwykły może się słabo rozpuścić
- 1 szczypta sól
- 1/2 łyżki ocet winny
- 1/2 łyżki mąka ziemniaczana
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietana 30%
- ksylitol (zamiennie cukier do masy)
Dodatki:
Mały torcik bezowy
Z tym genialnym przepisem jeszcze dziś zrobicie dla swoich bliskich prawdziwe arcydzieło kulinarne w słodkim wydaniu ❤️ Od samego patrzenia robimy się głodni 🥰
Składniki
Bezy:
- 180 g płynne białko jaj
- 300 g cukier użyjcie lepiej drobnego cukru, bo ten zwykły może się słabo rozpuścić
- 1 szczypta sól
- 1/2 łyżki ocet winny
- 1/2 łyżki mąka ziemniaczana
Krem:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietana 30%
- ksylitol (zamiennie cukier do masy)
Dodatki:
Sposób przygotowania
- Białka przelewamy do misy miksera, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na średnich obrotach przez około 2-3 minuty.
- Lekko zwiększamy obroty miksera i stopniowo dodajemy cukier (mniej więcej po 1-2 łyżki) i ubijamy przez około 7-8 minut.
- Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca, dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz ocet winny i ubijamy jeszcze około 2-3 minuty.
- Na papierze do pieczenia formujemy torcik - wylewamy pianę i wyciągamy boki do góry.
- Wstawiamy bezę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni Celsjusza na kilka minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i suszymy bezę przez 2 godziny.
- W międzyczasie przygotowujemy krem - ubitą śmietanę łączymy z mascarpone i ksylitolem.
- Na ostudzoną bezę wykładamy krem, układamy owoce oraz miętę.
- Smacznego!
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 340.6kcalWęglowodany: 29.2gBiałko: 5.4gTłuszcze: 23.3gBłonnik: 0.004g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!