Składniki
Czekoladowy spód:
- 2 szt. jajko
- 5 łyżek cukier
- 40 g mąka
- 20 g ciemne kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 50 g gorzka czekolada drobno posiekana
Galaretka z malinami:
- 2 szt. galaretka truskawkowa
- 750 ml woda wrzątek
- 300 g maliny mrożone
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanka 36%
- 250 g mascarpone
- cukier puder
Beza:
- 100 ml płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Malinowo-czekoladowe ciasto z kruszoną bezą
Popołudnie to idealny czas, by delektować się wyjątkowym deserem. Przedstawiamy przepis od @myminimalistsimplicity na malinowo-czekoladowe ciasto z kruszoną bezą. Jest to połączenie intensywnego smaku czekolady, orzeźwiającej galaretki z malinami, delikatnego kremu śmietankowego oraz chrupiącej bezy.
Składniki
Czekoladowy spód:
- 2 szt. jajko
- 5 łyżek cukier
- 40 g mąka
- 20 g ciemne kakao
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 50 g gorzka czekolada drobno posiekana
Galaretka z malinami:
- 2 szt. galaretka truskawkowa
- 750 ml woda wrzątek
- 300 g maliny mrożone
Krem śmietankowy:
- 250 ml śmietanka 36%
- 250 g mascarpone
- cukier puder
Beza:
- 100 ml płynne białko jaj
- 150 g cukier
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- 1 łyżeczka mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania
Czekoladowy spód:
- Jajka ucierać z cukrem
- Dodać mąkę, kakao, proszek, czekoladę, piec 20 min w 175°C
Galaretka:
- Rozpuścić galaretki, dodać maliny, wyłożyć na spód, chłodzić 2h
Krem śmietankowy:
- Ubić śmietankę, dodać mascarpone, wyłożyć na galaretkę, chłodzić 2-3h
Beza:
- Ubić białka z cukrem, dodać sok z cytryny i mąkę, piec 2h w 100°C, kruszyć na ciasto.
Wartości odżywcze (na porcję)
Kalorie: 3090.7kcalWęglowodany: 221.7gBiałko: 50.1gTłuszcze: 232.7gBłonnik: 33.9g
Próbowałeś/aś już?Oceń ten przepis!